Skip links

Bedrijfsvitaliteit: Fit voor nu en later

Werknemersvitaliteit bij TenCate Protective Fabrics
Met vestigingen in Amerika, Azië en Europa is TenCate Protective Fabrics met recht een wereldspeler te noemen. In het verleden maakte het onderdeel uit van de Koninklijke Ten Cate, maar sinds de overname vijf jaar geleden is het een zelfstandig bedrijf. In Nederland is TenCate Protective Fabrics gevestigd in Nijverdal. Het bedrijf is gespecialiseerd in beschermende doeken, die worden gebruikt voor het maken van beschermende bedrijfskleding. Duurzame inzetbaarheid is een belangrijk onderwerp voor TenCate Protective Fabrics, dat ze onder andere inzetten voor de vitaliteit van hun medewerkers.

Sporten onder werktijd
Voor het Periodiek Medisch Onderzoek (PMO) was er al aanleiding om meer aandacht te besteden aan duurzame inzetbaarheid. “In het PMO hebben we vragen gesteld aan onze medewerkers over hun wensen ten aanzien van duurzame inzetbaarheid. Dit hebben we gedaan in samenwerking met Erasmus Universiteit Rotterdam en Duwtje, een onderzoeks- en adviesbureau voor gedragsverandering”, vertelt Marjan Bolink, HR Manager bij TenCate Protective Fabrics. “We hebben mensen vragen gesteld om hen bewust te maken van hun eigen inzetbaarheid zoals: hoe krijgen we mensen fit en hoe staan ze tegenover sporten op de werkvloer? Dit werd positief ontvangen door onze medewerkers. Hieruit is ontstaan dat alle medewerkers nu de mogelijkheid krijgen om één uur per week te sporten onder werktijd.”

ProFit: fit op het werk
Als medewerkers zich goed voelen in het dagelijks leven, voelen ze zich ook goed op hun werk. “Het ondersteunen van de fysieke en mentale gezondheid van onze medewerkers is één van onze hoogste prioriteiten”, vertelt Linda Blaauwgeers, senior HR-adviseur bij TenCate Protective Fabrics. “Wij hebben ProFit geïntroduceerd om de vitaliteit van onze medewerkers te verbeteren. Met ProFit bieden we een mix van intensief sporten, core-stability-activiteiten, mindfulness en yoga.” Om hier uitvoering aan te geven is TenCate Protective Fabrics een samenwerking aangegaan met Annemarie Heuvel van TopSport Connect. Marjan: “Annemarie is heel enthousiast en gaat ook de werkvloer op om in contact te komen met onze medewerkers om ze te motiveren. Ze vraagt hoe het met ze gaat, of mensen fysieke klachten hebben en gezamenlijk wordt gekeken naar mogelijkheden. Ook komt er eens in de veertien dagen een fysiotherapeut waaraan medewerkers vragen kunnen stellen.”

Bijeenkomsten
Er worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd met thema’s als voeding en slapen. Op deze manier hoopt TenCate Protective Fabrics haar medewerkers ook inzicht te geven in een gezondere leefstijl. “In samenwerking met TopSport Connect hebben we een boks evenement georganiseerd. Hier gaven oud prof boksers in de leeftijd van 70+ informatie over hoe ze met hun lichaam omgaan. Daarna gaven ze een actieve workshop boksen. Dit zorgde voor een stukje bewustwording bij onze medewerkers: dat ze trots en zuinig op hun gezondheid moeten zijn, voor nu maar ook als ze van hun pensioen genieten”, vertelt Linda.

Gewoon doen
Marjan is zeer tevreden over ProFit. “Medewerkers kunnen zich wekelijks vooraf inschrijven voor een bepaalde activiteit. Aan de activiteiten doen medewerkers mee van jong tot oud en binnen alle lagen van de organisatie. Het is mooi om deze saamhorigheid te zien. Het doel is iedereen een kans te geven om mee te doen en hen bewust te maken van hun eigen duurzame inzetbaarheid.” Het bedrijf adviseert andere bedrijven om het thema duurzame inzetbaarheid ook te introduceren bij hun bedrijf. “Je geeft medewerkers een gezond cadeautje, dat vitaliteit stimuleert op de werkvloer maar ook daarbuiten.”

X