Skip links

“Elk mens heeft kwaliteiten om een bijdrage te leveren”

Bij Erfgoed Bossem klaren ze de klus met z’n allen

Omringd door weilanden en vlakbij de rivier de Dinkel, vind je een paar kilometer onder Lattrop Erfgoed Bossem. Hier kunnen gasten komen logeren in sterrenkubussen, andere verrassende accommodaties en eten van het rundvlees dat het erfgoed op 80 hectare grond zelf produceert van de dieren uit hun biologische zoogkoeienhouderij. Een familiebedrijf met inmiddels alweer de vijfde generatie aan het roer. Dennis Rerink is trotse beheerder van dit bijzondere stukje Twente. En dit doet hij niet alleen: “Met een goeie veertig collega’s, klaren wij deze mooie klus.”

Niet denken in functies, maar in taken
In de afgelopen maanden heeft Dennis zijn team uitgebreid met een heel aantal werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een ‘label’ waar Dennis niet zo van houdt. “Het zijn mensen met andere kwaliteiten. Elke persoon die dat wil, kan een bijdrage leveren. Door goed met elkaar te kijken naar wat iemand kan bijdragen, verlicht die persoon het werk van een ander doordat er tijd vrij komt voor andere taken. Je moet niet denken in functies, maar in klussen of taken. Wanneer drie functies allemaal twee specifieke taken minder hoeven te doen, hebben die functies weer meer tijd voor andere dingen.  Als je kijkt naar onze organisatie dan hebben we een goede en stevige basisbezetting. Er werken allemaal mensen met hart en passie voor ons bedrijf. Zo kunnen we goede begeleiding bieden en met elkaar in gesprek gaan. Dat is wel heel erg belangrijk. Het vergt dus iets meer dan alleen af en toe een kopje koffie drinken tijdens de pauze. Maar dat werkt. Als er goede begeleiding en aandacht voor elkaar is, dan kan je relatief makkelijk invulling geven aan elke taak.”

Het is echt eenvoudig
Enerzijds is het voor Dennis mooi dat hij alles samen met zijn team kan doen, anderzijds brengt het ook voldoening om mensen aan het werk te hebben voor wie werken niet zo vanzelfsprekend is. “Het voelt heel goed wanneer iemand blij en dankbaar is. Ik vind het fantastisch als medewerkers aangeven dat ze zich hier thuis en gewaardeerd voelen. Wanneer andere werkgevers overwegen om deze mensen in dienst te nemen, zou ik ze willen aanraden om goed naar het geheel te kijken. Waar is je bedrijf en waar wil je naartoe? Welke taken liggen er dan? Of welke taken moeten er overgenomen worden om anderen meer vrijheid te geven? Als je er zo naar kan kijken, is het echt eenvoudig.”

Samenwerking met Werkplein Twente
Werkplein Twente is er voor alle bedrijven in Twente die overwegen om werknemers met andere kwaliteiten in dienst te nemen. “Je moet elkaar leren kennen en daar hebben ze bij Werkplein Twente echt oog en tijd voor. Ze zijn heel laagdrempelig en ik kan ze voor alles bellen. Als ik een taak heb op de boerderij bel ik ze met de vraag of ze nog iemand hebben of kennen. Dat is heel praktisch.”

Heeft u interesse gekregen naar aanleiding van dit artikel?
Wanneer u wilt weten of dit voor uw bedrijf/organisatie ook een mogelijkheid is, neem dan contact op met uw adviseur van Werkplein Twente of vul het contactformulier in. Wij helpen u graag om te kijken naar uw mogelijkheden.

X