Skip links

HORNBACH lovend over samenwerking met Werkplein Twente

Van oorsprong een Duits familiebedrijf en inmiddels heeft de bouwmarktketen vestigingen verspreid over heel Europa; HORNBACH. In 2022 opent in Enschede de 17e vestiging in Nederland. Voor die nieuwe vestiging zijn natuurlijk ook medewerkers nodig. En laat Werkplein Twente HORNBACH hier nu goed mee kunnen helpen. “Een tegelzetter die door fysieke problemen geen tegels meer kan zetten, is bijvoorbeeld uitermate geschikt om klanten met een project op onze tegelafdeling te adviseren”, vertelt Jeroen Christenhusz, vestigingsmanager HORNBACH Enschede. “Zo hebben wij heel vakkundig personeel, met kennis van zaken en kunnen we iemand een passende baan bieden. Win-win dus.”

Een speler van formaat
HORNBACH Enschede is een volwaardige projectbouwmarkt met tuincentrum. Je vindt er meer dan 120.000 artikelen voor zowel particulieren als professionals in de bouw. Een groot bedrijf dus, waar dan ook veel mankracht voor nodig is. Maar hoe kom je aan medewerkers? Lee Ran Rodenhuis, corporate recruiter bij HORNBACH Nederland, legt uit: “In de huidige arbeidsmarkt is het lastig om aan geschikte medewerkers te komen. Toen duidelijk werd dat er een vestiging geopend zou worden in Enschede, zijn we een campagne gestart om collega’s te werven. Er zijn advertenties geplaatst in lokale dagbladen, er is een folder huis-aan-huis verspreid in een straal van 20 kilometer rondom de nieuwe vestiging in Enschede en we hebben zelfs bij wedstrijden van FC Twente onze openstaande vacatures gepromoot.” Maar ook een samenwerking met Werkplein Twente behoorde tot deze strategie.

Experts in de dop
Bij iedere vestiging van HORNBACH wordt namelijk een samenwerking aangegaan met het UWV. Mensen met een zekere afstand tot de arbeidsmarkt denken zelf vaak dat ze niet geschikt zijn voor een bepaalde functie, terwijl hun werkconsulent wél mogelijkheden ziet. Jeroen: “De kennis en ervaring die ze bij eerder werk hebben opgedaan, maakt ze soms juist geschikt voor een functie bij HORNBACH. Zoals bouwvakkers die vanwege fysieke klachten dat werk niet meer kunnen doen. Die weten natuurlijk alles van de bouwmaterialen die wij verkopen.”

Proeftuin
Daarom heeft HORNBACH samen met Werkplein Twente een proeftuin georganiseerd om potentiële collega’s enthousiast te maken over het werken bij HORNBACH. De dag begon met een centrale presentatie over HORNBACH en hoe de vestiging in Enschede eruit komt te zien. Vervolgens waren er ‘speeddates’ met de kandidaten. Op basis van deze gesprekken is een eerste selectie gemaakt en zijn er vervolggesprekken ingepland. Lee Ran: “Voor Werkplein Twente was het ook interessant om bij deze proeftuin aanwezig te zijn. Zij ontdekten zo wat HORNBACH belangrijk vindt in een werknemer. Hierdoor zoeken zij met dezelfde criteria als wij.”

Dat smaakt naar meer
Jeroen vervolgt: “Samenwerken met Werkplein Twente voelt echt als samenwerken met een volwaardige partner. Via Werkplein Twente hebben we tot nu toe 29 werknemers aangenomen. Zij lopen nu mee met een buddy in een andere vestiging, om HORNBACH te leren kennen.” De samenwerking tussen HORNBACH Enschede en Werkplein Twente blijft doorgaan. “Zodra onze vestiging draait, willen we nog meer collega’s aannemen via Werkplein Twente.”

X