Skip links

Maris Infra: ruimte voor talent en oog voor elke medewerker

Als wegenbouw aannemer richt Maris Infra zich op verschillende projecten voor gemeenten, bedrijven en woningcorporaties. Maris Infra staat voor een goede voorbereiding, kwaliteit & veiligheid en vakmanschap. Ze zijn een erkend leerbedrijf, met allemaal vakmensen die zijn opgeleid volgens de laatste normen. Onze leermeesters brengen de ‘kneepjes van het vak’ bij. Eén van die leermeesters is Hendrie Gerrits, assistent uitvoerder en begeleider van medewerkers met een beperking. “Ik werk intensief met mijn ploeg en leer ze zodoende goed kennen. Af en toe ondervind ik de behoefte aan extra aandacht van een medewerker, hier geef ik dan uiteraard gehoor aan. Bij Maris Infra is er ruimte voor talent, of je nu wel of geen beperking hebt.”

Iedereen verdient een kans
Hendrie vervolgt: “Wij vinden dat iedereen de kans moet krijgen om zijn potentieel te benutten. In het bedrijf hebben we vijf mensen in dienst met een beperking. Deze beperkingen zijn heel divers, van borderline, autisme tot ADHD. Ook de benaderwijze is verschillend en heel persoonlijk per medewerker. Dit is één van de dingen die ik geleerd heb tijdens de cursus ‘Omgaan en begeleiden van werknemers met een beperking’. Vanuit de dagelijkse praktijk ontstonden wel eens situaties waarin juist handelen belangrijk is. We gaan zeker niet luchtig om met moeilijke situaties. Dus deze cursus leek mij goed aansluiten op mijn behoefte aan de juiste kennis.” Ieder jaar biedt Werkplein Twente deze werkgeverscursus kosteloos aan in de regio, met als doel werkgevers en werknemers met een arbeidsbeperking dichter bij elkaar te brengen.

Signalen herkennen en juiste begeleiding
“Je leert tijdens de cursus de signalen herkennen, zodat je eerder constateert dat een medewerker niet kan meekomen in een team. Lichaamstaal is hierin ook belangrijk. Ik kan vaak al zien dat er iets aan de hand is. Dan benader ik die persoon ook positief. Ze hoeven zich niet te schamen om wat er aan de hand is. Wat ik ook erg leerzaam vond zijn de ervaringen van mijn medecursisten. We deelden praktijkervaringen waarin we aangaven hoe we omgaan met deze doelgroep. Eén van hen gaf een voorbeeld waarin ze in duidelijke taal de voordelen en nadelen uitlegt van het wel en niet volgen van de opgedragen werkwijze. Dit neem ik dan mee in de communicatie met mijn eigen ploeg.”

Feedback
“Terugkijkend op mijn ervaring met de cursus kan ik andere werkgevers die medewerkers met een beperking begeleiden de volgende tip geven: Rustig zijn, duidelijk zijn en feedback vragen aan de medewerker. Een voorbeeld; als je vraagt of ze het begrepen hebben en ze bevestigen dit met een ‘ja’, vraag dan wat ze hebben begrepen. Ook is een luisterend oor bieden belangrijk. Bij ons op de werkplaats is soms weinig begrip voor de persoonlijke situatie van een collega. Ik neem de jongens daar ook in mee, zodat ook zij collega’s op de juiste wijze benaderen. Het is een interessante cursus en ik heb nog twee dagdelen te gaan”, vertelt Hendrie enthousiast.