Skip links

Nieuwe medewerkers door regionale samenwerking

Als expert op het gebied van cosmetica is Rapide gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van private label cosmetica. Ze ontwikkelen crèmes, zalven en andere vloeibare non-food producten. De producten worden geleverd in potjes, tubes, flacons en sachetjes. Om alle producten te kunnen produceren, heeft het bedrijf regelmatig openstaande vacatures. Deze worden onder andere ingevuld door een samenwerking met Werkplein Twente. Wij gingen in gesprek met Theo ter Huurne, directeur van Rapide, en Frank Kolkman, financieel directeur. Daarnaast sloten ook Esther Nijland, adviseur bij Werkplein Twente Werkgevers Servicepunt, en wethouder Louis Koopman aan.

De samenwerking tussen Werkplein Twente en Rapide gaat al een aantal jaren terug. Er is vaker bemiddeld tussen werkzoekenden en Rapide en ook nu lag er een personeelsvraagstuk waar Esther voor werd benaderd. “Ik ga in gesprek, hoor een vraag ontstaan en denk vervolgens mee om een oplossing te zoeken. Ik verbind verschillende partijen met elkaar. Ditmaal kwam ik tot de conclusie dat een groepsdetachering wellicht een oplossing kon bieden en ik nam contact op met SWB. Dit is een uitvoerende partij van de Wet Sociale Werkvoorziening. Sinds begin 2022 is er op één van de locaties van Rapide een afdeling ingericht voor een groepsdetachering.”

Ondersteuning SWB
De groepsdetachering wordt ondersteund door SWB. Zij begeleiden de medewerkers, maar ondersteunen ook onze eigen leidinggevenden in de aansturing. De medewerkers blijven in dienst van SWB. “Het aantal mensen dat via SWB hier werkt, is afhankelijk van het aantal orders dat we binnen krijgen. We moeten er wel voor zorgen dat we een vaste hoeveelheid werk in huis hebben. We kunnen ze niet de ene dag wel laten komen en de andere dag niet. Dat is voor deze groep veel te onrustig”, vertelt Theo. “In het verleden had ik al aangegeven iets te willen betekenen voor deze groep. Inmiddels heb ik er genoeg werk voor, dus waarom niet? Ook vanuit sociaal oogpunt beteken ik graag iets voor ze.”

Regionale samenwerking
De gemeente Haaksbergen is, samen met veertien andere Twentse gemeenten, UWV en SWB, partner van Werkplein Twente. Wethouder Louis Koopman vertelt: “We kijken in verband met de reistijd zoveel mogelijk in de directe omgeving of er mensen zijn, die passen op de beschikbare plekken. Bijvoorbeeld mensen uit Delden, Hengevelde, Enschede en Haaksbergen. Uiteindelijk hebben we inzicht in het regionale werkzoekenden bestand. Het gaat om de juiste persoon op de juiste werkplek. Wij zijn blij met deze regionale samenwerking, want samen zorgen we voor minder werkloosheid. Samen beschikken we over heel veel kennis om in te zetten en aan te bieden, en benutten we deze kennis goed.”

Statushouders
“Door het personeelsprobleem hebben we verder gezocht naar oplossingen”, vertelt Theo. “In samenspraak met Esther hebben we een aantal statushouders in dienst genomen. Zij zijn begonnen  met een proefplaatsing en kunnen afhankelijk van kennis en vaardigheden snel doorgroeien binnen ons bedrijf. Hiervoor is het voor ons wel van belang dat ze snel de Nederlandse taal willen leren.” Esther vult aan: “Zo hebben we onder andere een statushouder aan een baan kunnen helpen als Supply Chain planner op het kantoor van Rapide. Hij heeft het erg naar zijn zin en ook Rapide is tevreden over de uitvoering van zijn werkzaamheden.”

Samenwerking met Werkplein Twente
Frank is zeer tevreden over de samenwerking. “Het is een aanrader. Maar je moet er wel voor open staan om nieuwe medewerkers een kans te geven en te begeleiden. Bij Werkplein Twente is er veel mogelijk, ook zaken die ik vooraf niet wist. Bijvoorbeeld dat ze ook meedenken met medewerkers die al bij ons in dienst zijn. We gaan nu starten met twee ontwikkeltrajecten voor collega’s, zodat zij hun arbeidsmarktpositie kunnen versterken. Dankzij onze samenwerking hebben we een goede aanbieder gevonden en kwamen we er achter dat hiervoor subsidiemogelijkheden zijn. Er is zo’n breed scala aan personeelsfaciliteiten waarbij ze graag meedenken, verbinden en ondersteunen.” Theo vult aan: “Bovendien hebben we een fijn contactpersoon. Wij kennen Esther al jaren en dit contact bevalt erg goed. We weten precies wat we aan elkaar hebben en dit vind ik erg belangrijk in een samenwerking.”