Skip links

Open Hiring als gamechanger voor personeelstekorten!

“De beste manier om de krapte te bestrijden? Vergeet het CV, en kijk wat iemand écht kan!” is de boodschap van Hisayuki ‘Deko’ Idekoba. De hoogste baas van Recruit (eigenaar van o.a. Indeed), waarschijnlijk het grootste recruitmentbedrijf ter wereld. “Er is een grote groep mensen die geen CV kan schrijven”, zegt hij, of niet de skills hebben om een CV te vullen. Zonde om al die mensen voor de arbeidsmarkt af te schrijven, aldus Deko.

Landelijk, maar zeker ook in onze regio zien wij dat er nog steeds veel werkzoekenden aan de zijlijn blijven staan, omdat wervings- en selectieprocessen nog steeds veel mensen bewust en onbewust uitsluit. Kandidaten zonder die specifieke diploma’s of met weinig opleiding, ouderen en asielmigranten, terwijl juist daar een groot onbenut arbeidspotentieel schuil gaat. Open Hiring kan een innovatieve methode zijn om aan deze mensen kansen te bieden en zo de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken.

Het is dé methode om zonder sollicitatiebief, -gesprek of ander selectiemiddel in een baan te stappen. “Show, don’t tell” is het motto. Vertrouwen is het sleutelwoord. De werkzoekende oordeelt of hij de baan wil en kan en als die aan de beurt is, dan start hij of zij. Zonder ingewikkelde procedures. En, wie het eerst komt, het eerst maalt. Overigens gaat het niet alleen om een drempelloze entree en kent het ook spelregels, want mensen willen graag duurzaam werk en ontwikkelingsmogelijkheden.

Samen met werkgevers in Twente, onderzoeken wij of en waar binnen hun bedrijf Open Hiring kans van slagen heeft. Daarvoor werken we nauw samen met de Start Foundation, die in 2019 deze nieuwe manier van werven naar Nederland bracht. Inmiddels gepraktiseerd bij ruim 70 bedrijven in Nederland. Recent onderzoek van de Staffing Groep onder 1.055 Nederlandse HR-verantwoordelijken toonde aan dat 80% van hen competenties en skills tegenwoordig belangrijker acht dan de juiste diploma’s of werkervaring. En competenties en skills kun je gewoon laten zien, wanneer je de kans maar krijgt. We zijn er trots op dat we samen met de Start Foundation kunnen bijdragen dragen aan deze gamechanger.

Nieuwsgierig of deze nieuwe wervingsmethode geschikt is voor jouw organisatie?
Check dan nu onze Werkplein TV uitzending, geheel geweid aan Open Hiring hier. En bezoek 13 mei aanstaande onze workshop “Open Hiring” op de Leren en Werken Markt. Reserveer hier alvast je plekje.

Vanzelfsprekend kun je ook 1-op-1 contact met ons opnemen voor informatie en/of een bezoek aan jouw organisatie. Onze Open-Hiring ambassadeurs Joost Hekkelman en Yvette Holtkamp staan je met veel enthousiasme te woord. Voor een persoonlijk gesprek kun je het contactformulier op onze website invullen o.v.v. “Open Hiring”. Zij nemen dan contact met jou op.

X