Skip links

Twente koploper in samenwerking GGZ-instellingen, afdelingen Werk & Inkomen en zorgverzekeraar

De regio Twente is één van de eerste regio’s die het convenant ‘Hoofdzaak Werk’ heeft ondertekend. Daarmee is Twente landelijk koploper in de samenwerking tussen de GGZ-instellingen, de afdelingen Werk & inkomen van de gemeenten en UWV en zorgverzekeraar Menzis als het gaat om re-integratie richting werk.  

Op 16 februari is door Ilse Duursma, wethouder gemeente Dinkelland, het convenant ‘Hoofdzaak Werk’ ondertekend namens alle leden van de Twentse stuurgroep Samenwerking GGZ en de afdeling Werk & Inkomen. Het doel van dit convenant is om voor de aanpak van re-integratie met mensen met een psychische kwetsbaarheid de aankomende jaren èxtra inzet te realiseren.

Veel mensen met een psychische kwetsbaarheid willen en kunnen werken. Toch zit een groot deel van hen thuis. Dat is jammer. Want werken helpt deze mensen op allerlei manieren vooruit. Het helpt vaak bij het verminderen van de kwetsbaarheid en in veel gevallen zorgt het voor herstel. Dat is beter voor hen én de maatschappij. Mensen met een psychische kwetsbaarheid kunnen een belangrijke bijdrage aan een organisatie leveren.

Ilse Duursma: “In Twente werken we al meer dan vier jaar samen om mensen met een psychische kwetsbaarheid aan werk te helpen. Met dit convenant versterken we deze samenwerking. Samen met werkgevers, de GGZ-instellingen, Werkplein Twente, de werkzoekendendienstverlening van de 14 Twentse gemeenten, UWV èn zorgverzekeraar Menzis creëren we voor deze mensen een betere kans op werk. Daarnaast ondersteunen wij werkgevers om deze mensen een plekje binnen hun organisatie te geven.”

De meerwaarde van de Twentse samenwerking is dat de GGZ-instellingen en de afdelingen Werk & Inkomen elkaars kennis en expertise bundelen. Cliënten profiteren hiervan, doordat zij meer op maat begeleiding naar een duurzame arbeidsplaats krijgen. Ook wordt werkplekondersteuning ingezet om te voorkomen dat cliënten uitvallen uit het arbeidsproces.

Ervaringsverhaal van Priscilla:
“Het is een enorme meerwaarde dat de gemeente en Mediant samenwerken. De lijntjes zijn veel korter, drempels vallen weg. Ik ben door mijn contactpersoon bij de gemeente en trajectbegeleider van de Mediant heel goed geholpen met alles. Er ontstond een vertrouwensrelatie en mijn ervaring met de gemeente is nu heel positief. Bij het begin van mijn traject had ik door mijn psychische problemen 10 jaar niet gewerkt, vanaf april 2021 werk ik bij een thuiszorgorganisatie en ik heb het daar heel erg naar mijn zin.”

In Twente werken de GGZ-instellingen Dimence en Mediant, de afdelingen Werk & inkomen van de 14 Twentse gemeenten en UWV al 4 jaar intensief samen. Vanaf december 2021 is ook de zorgverzekeraar Menzis toegetreden aan de stuurgroep van de Twentse aanpak. Daarmee is Twente een van de eerste regio’s waar het samenwerkingsverband over deze volle breedte operationeel is.

Meer informatie? 
Bent u werkgever en wilt u meer weten over wat deze samenwerking voor u kan betekenen? Neem contact op met uw adviseur van Werkplein Twente of vul het contactformulier in. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

X