Skip links

Alles over vrijwilligerswerk

Iedereen met een bijstandsuitkering mag vrijwilligerswerk doen. Dat heeft allerlei voordelen. De mensen die u helpt, zijn er erg blij mee. Soms kunt u van de organisatie waar u het vrijwilligerswerk doet een vergoeding krijgen. En misschien kan het uitgroeien tot een betaalde baan. Laat het ons wel altijd weten als u vrijwilligerswerk gaat doen.

Vrijwilligerswerk: wat mag wel en niet?
De laatste jaren ontdekken steeds meer mensen de voordelen van vrijwilligerswerk. Als vrijwilliger kunt u een vergoeding krijgen, van 750 of 1500 euro per jaar. De vergoeding wordt betaald door de organisatie waar u werkt. U krijgt dan nog steeds evenveel bijstandsuitkering. Veel vrijwilligers kiezen vrijwilligerswerk dat ze leuk vinden en dat goed bij ze past. En u helpt er iemand anders mee, die daar heel dankbaar voor is.

Waar kan ik vrijwilligerswerk doen?
Als vrijwilliger kunt u werken bij een organisatie die geen geld aan u verdient. Zoals een kerk, moskee, vereniging, school of zorginstelling. U kunt dus niet bij een bedrijf aan de slag. Een bedrijf is er om geld te verdienen, dus dan moet het bedrijf u ook loon betalen.

Hoeveel vrijwilligerswerk mag ik doen?
Zoveel als u wilt. U moet alleen genoeg tijd overhouden voor de arbeidsverplichting. Iedereen met een bijstandsuitkering heeft die arbeidsverplichting. Dat houdt in dat u actief werk zoekt (solliciteren) of naar school gaat. Alle tijd die overblijft, mag u als vrijwilliger besteden.

Waarom moet ik doorgeven dat ik vrijwilligerswerk ga doen?
Dat heeft twee redenen:
–   Wij moeten weten wanneer we u kunnen bereiken. Bijvoorbeeld als we een baan of ander traject voor u hebben gevonden.
–   Wij willen kijken of het echt vrijwilligerswerk is. Bij een bedrijf mogen bijvoorbeeld geen vrijwilligers werken. Een bedrijf is er om geld te verdienen,
dus zij moeten u dan ook loon betalen.

Waar kan ik vrijwilligerswerk vinden?
U kunt bij M-Pact terecht. Zij helpen bij het vinden van vrijwilligerswerk dat bij u past. Weet u al wat u wilt doen? Dan kunt u ook bij een organisatie(s) vragen of ze vrijwilligers nodig hebben. Zoals de kinderboerderij in de buurt, de bibliotheek of een sportclub.

Is vrijwilligerswerk verplicht?
Nee, u hoeft niet als vrijwilliger te werken om een bijstandsuitkering te krijgen. Maar we willen u wel graag enthousiast maken. Als gemeente hebben wij veel mensen geholpen bij het vinden van vrijwilligerswerk. Daar krijgen we vaak hele mooie reacties op. Bijvoorbeeld dat het goed voelt om gewaardeerd te worden. Dat het fijn is om meer geld te hebben, dankzij de vergoeding. En dat het leuk is om onder de mensen te komen.

Waarom is er een vergoeding van 750 euro of 1500 euro?
U kunt 1500 euro krijgen als vrijwilligerswerk voor u een opstap is naar betaald werk. Is het geen opstap naar betaald werk, dan kunt u 750 euro krijgen. Wij betalen de vergoeding niet. De organisatie waar u vrijwilligerswerk doet, bepaalt of u een vergoeding krijgt.

Wat gebeurt er als ik het werk toch niet kan?
Vrijwilligerswerk is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Als u ergens gaat werken, dan rekenen de mensen op u. Maar zij zorgen er ook voor dat u het werk leert. U krijgt hulp als het nodig is.

We helpen graag
Wij helpen u ook graag. Heeft u vragen of wilt u op zoek naar vrijwilligerswerk? Bel dan uw contactpersoon of ons Gemeentelijk Contact Centrum op 053 – 481 7800.

Leave a comment

X