Skip links

‘Echte vakmannen op de werkvloer; daarin moet je investeren’

Bij Mechanische Industrie Menzing in Haaksbergen wordt volop geïnvesteerd in nieuwe waardevolle mensen. En dat is hard nodig, want technische mensen zijn moeilijk te krijgen, vertelt managing director Evert van Engelhoven van Menzing. Menzing is leverancier van precisieonderdelen voor toonaangevende bedrijven in de energiewinningsmarkt. “Via een goede bekende zijn we in contact gekomen met de 34-jarige Harm Buter die op zoek was naar een stabiele baan met toekomstperspectief. Samen met het UWV hebben we hem die mogelijkheid gegeven. Daarvoor is eerst een intensief opleidingstraject nodig. Het is best wel een risico dat we hebben genomen, maar zien dit zeker als een succesverhaal!”

Harm heeft de HAVO al jaren afgerond, maar heeft hierna nooit wat in zijn vakgebied gedaan. Want ondanks de exacte vakken zoals wiskunde, natuurkunde en scheikunde kwam hij in de horeca en later bij een callcenter terecht. Tot het moment dat de knop omging en hij een stabiele baan wilde. Via Maarten Woertman van Delphi Werving & Selectie kwam hij in contact met Evert van Menzing. Evert vertelt: “We zijn het gesprek heel open ingegaan om te kijken wat we voor elkaar konden betekenen. Hij is zeer gemotiveerd en dus zijn we de uitdaging aangegaan. In samenwerking met het UWV kreeg hij een proefplaatsing van drie maanden met behoud van zijn uitkering. Naast deze proefplaatsing nam Harm deel aan de opleiding ‘schakelprogramma zij-instromers’ van Stodt in Hengelo. Deze opleiding werd gefinancierd wordt door het UWV. Zo spreiden we het risico en wordt het uiteindelijk een situatie waarvan alle betrokken de vruchten plukken.”

Intensieve begeleiding en opleiding

“Het is de bedoeling dat Harm uiteindelijk een CNC vakman wordt. De weg daarnaartoe is niet makkelijk. Harm werkt hier nu vier dagen in de week en gaat één dag naar school. We hebben een ervaren kracht aan hem gekoppeld die hem continu begeleidt. Dit kost veel tijd en geld, maar dat is het ons zeker waard. Harm volgt nu de niveau 3 sprintopleiding in één jaar waar de opleiding normaal gesproken twee jaar duurt. Hierna volgt niveau 4. We hopen dat hij dan al op het niveau zit dat we vragen, maar dat is een flinke uitdaging.

Met een CNC bewerkingsmachine worden snel en nauwkeurig stukken metaal, kunststof of hout bewerkt tot vrijwel elke gewenste vorm. CNC vakmannen, zoals Evert ze noemt, zijn bezig met de voorbereiding, programmering en de uitvoering van de CNC bewerkingen op basis van aangeleverde specificaties en tekeningen.  

Zoektocht naar jonge vakkrachten

“Het vinden van geschikte kandidaten in ons vakgebied is ontzettend moeilijk. De meeste ervaren vakkrachten zitten al goed op hun plek. Dus we proberen ook wel mensen buiten Nederland te vinden, maar het niveau dat we vragen is ook daar vaak niet aanwezig. Daarom investeren we mede in de opleiding ‘precisietechniek’ op het ROC van Twente. Daarnaast schuiven we met een aantal bedrijven aan bij kwartaaloverleggen om onder andere te kijken hoe we jonge mensen enthousiast kunnen krijgen voor dit mooie vak. Want dat de klassen nu niet genoeg gevuld zijn, is meer dan duidelijk!”

Samenwerken is noodzakelijk

“Ik vind het ontzettend belangrijk dat we in onze branche gezamenlijk optrekken om jonge mensen enthousiast te maken. We moeten bereid zijn om te investeren in mensen en dus ook risico’s durven nemen. Garanties heb je nooit, maar zo werkt het als ondernemer nu eenmaal. Als we samen optrekken in het werven en opleiden van jonge mensen ben ik ervan overtuigd dat zij het weer zien zitten om te werken in onze prachtige bedrijfstak”, besluit Evert van Engelhoven van Menzing.

Leave a comment

X