Skip links

Edwin vindt een prachtbaan in Duitsland

Na dertien jaar als ZZP-er in de afbouw kwam Edwin de Vogel in de schuldsanering terecht; door de crisis was er te weinig werk om zijn bedrijf draaiende te houden.

Tijdens een speeddate met potentiële werkgevers – een verplichting uit de Participatiewet – vielen zijn motivatie en interesse in de transportsector op. Intussen heeft hij samen met vijf anderen zijn vrachtwagenrijbewijs gehaald, en kan hij binnenkort fulltime aan de slag in Duitsland.

Het voorbereidingstraject op de baan als vrachtwagenchauffeur was intensief. Edwin: “Tot voor kort had ik nog nooit in een vrachtwagen gezeten en nu heb ik mijn C rijbewijs al op zak: in één keer gehaald! Binnenkort volgt het CE rijbewijs, zodat ik ook met aanhanger mag rijden. En via de gemeente volg ik een uitstekende opleiding en krijg ik zelfs nog een cursus voor het rijden met gevaarlijke stoffen. In deze baan heb ik dat niet nodig, maar in de toekomst misschien wel.”

Pilot met werken over de grens

In Twente is de werkloosheid hoog, terwijl de vacatures vlak over de grens voor het oprapen liggen. Niet alleen op het gebied van transport, maar ook in de branches productie en techniek. Daarom startte de gemeente Enschede samen met arbeidsbemiddelingsbureau JBP NetWorks deze pilot om zes mensen uit de bijstand te helpen.

Edwin: “Op kantoor zitten is niks voor mij, ik ben liever onderweg. Bovendien ben je op de vrachtwagen redelijk eigen baas, binnen de kaders van de functie. Samen met de anderen in deze pilot heb ik al een dag meegelopen bij onze nieuwe werkgever. We gaan straks elke dag twee postrondes rijden om pakketjes op te halen bij bedrijven die online bestellingen verwerken. ’s Ochtends worden we thuis opgehaald om te carpoolen naar de zaak. Het is een intensieve baan met lange dagen, maar ik heb er zin in. Na een jaar thuis zitten was ik echt toe aan een uitdaging als deze. We hebben allemaal een contract getekend voor een jaar en daarna kunnen we eventueel verder kijken.”

Op basis van het succes van deze pilot beoordeelt de gemeente of er een vervolg komt. Edwin: “Ik merk dat ik weer plannen krijg, doordat ik hiermee bezig ben. Misschien begin ik over een aantal jaren wel opnieuw voor mezelf, maar dan als vrachtwagenchauffeur! Ik ben erg onder de indruk van de inzet vanuit de gemeente en ben blij dat ik werd uitgekozen.”

Meer informatie

Wilt u ook werken in Duitsland en heeft u interesse in zo’n soort traject als Edwin? Neem contact op met Melanie Brueker via m.brueker@enschede.nl

Leave a comment

X