Skip links

Het sociale gezicht achter Heracles Almelo

Heracles is als Almelose voetbalclub niet meer weg te denken uit de voetbalwereld. Maar waar het voor de buitenwereld draait om voetbal, de spelers en de Eredivisie, schuilt er achter de muren van de voetbalclub een heel maatschappelijke en sociale organisatie. Samen met diverse partijen biedt de club mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans om deel te nemen in de maatschappij.

Heracles Career Team
“In 2016 zijn we begonnen met het Heracles Career Team”, vertelt Gerrald Albersen – medewerker Marketing en MVO bij Heracles Almelo. De samenwerking met onder meer de gemeente Almelo en Werkplein Twente was hierin essentieel. “Het was een langdurig traject, waarin we ons gezamenlijk hebben ingezet om duurzame werkplekken te verschaffen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deelnemers werkten in een productieomgeving aan hun doorzettingsvermogen en enkele deelnemers deden op diverse werkplekken ervaring op. De ketenpartners zochten samen met diverse partijen naar de juiste match tussen een deelnemer en een Heracles-sponsor. Inmiddels heeft de helft van de deelnemers een baan gevonden.”

Samen sportief
Bij Heracles draait het natuurlijk om sport, samen sportief zijn en sportieve prestaties neerzetten op alle niveaus. Ook in het Heracles Career Team werd gewerkt aan sportieve vaardigheden. Gerrald: “Wij hebben het stadion ter beschikking gesteld voor het Heracles Career Team. Zij kregen de gelegenheid om samen te sporten. Het doel: werken aan de teambuilding en hun zelfvertrouwen. Fantastisch om te zien hoe snel zij zich ontwikkelden en dat hun zelfvertrouwen hierdoor is gegroeid!”

Chef oud papier
Maar er gebeurt meer achter de schermen bij Heracles. “Onze facilitaire dienst wordt ondersteund door een medewerker die een afstand tot de arbeidsmarkt heeft. Hij draait volop mee met de afdeling en voert werkzaamheden uit in de breedste zin van het woord. Van het verwisselen van lampjes tot het onderhouden van het stadion; hij werkt overal vol enthousiasme aan mee. Ook hebben we een medewerker die bij ons bekend staat als chef oud papier, dat is écht zijn ding en daar fleurt hij helemaal van op. Mooi om te zien dat hij zich één van ons voelt; een echte medewerker van Heracles.”

Steentje bijdragen
Dat Heracles een maatschappelijk en sociaal gezicht heeft, is duidelijk. Maar hoe is het eigenlijk begonnen en waarom een Heracles Career Team? Gerrald legt uit: “Er kwamen veel verzoeken voor leerwerkplaatsen en stages bij ons binnen. Dit stapelde zich op en wij keken hier positief tegenaan; hier moeten we iets mee doen! We hebben het traject uitgerold en samen met de BusinessClub gekeken naar de mogelijkheden. Het Heracles Career Team is inmiddels succesvol afgerond, maar dat wil niet zeggen dat we stil zitten. We krijgen dagelijks ondersteuning van zorginstelling Aveleijn en mensen vanuit PI Almelo. Zij komen iedere dag met een groep enthousiaste werknemers naar ons toe en onderhouden het stadion, de kantoorpanden en voeren faciliterende werkzaamheden uit. Hoewel het werk en met name de kanjers van werknemers niet altijd zichtbaar zijn, voelen we het wel. Het is fantastisch om een klein steentje bij te mogen dragen aan hun participatie in de maatschappij!”

Leave a comment

X