Skip links

Krapte op de Twentse arbeidsmarkt

De gunstige economische ontwikkelingen zijn duidelijk zichtbaar op de Twentse arbeidsmarkt. De afgelopen jaren steeg het aantal banen al flink. Uit de arbeidsmarktprognoses van UWV blijkt dat er in 2019 naar verwachting nog eens 4 duizend banen van werknemers bij komen in Twente.

Door deze ontwikkelingen dalen de WW-uitkeringen in Twente van eind 2017 naar eind 2019 met 3 duizend tot 9 duizend uitkeringen. Dit is een relatief sterkere daling dan landelijk. Hierdoor daalt het niveau van de WW-uitkeringen in Twente eind 2019 tot onder het landelijk gemiddelde: 2,7% van de beroepsbevolking. Landelijk is dit WW-percentage 2,8%.

WW-percentage, Twente en Nederland, 2016-2019

WW-percentage, Twente en Nederland

Saskia Grit, regionaal arbeidsmarktadviseur bij UWV: ‘Nu de economie groeit, nemen de WW-uitkeringen bovengemiddeld af. Dit hangt mogelijk samen met de sterke aanwezigheid van de bouw en industrie in Twente. Deze sectoren zijn gevoelig voor economische ontwikkelingen. Het afgelopen jaar daalde de WW dan ook bovengemiddeld in deze regio, vooral vanuit de bouw. Bij uitzendbureaus was de afname ook groot, met name onder bouwberoepen.’ De WW kent een grote dynamiek. Veel mensen ontvangen slechts een korte periode een WW-uitkering. Gemiddeld komt bijna twee derde van de WW’ers binnen een jaar weer aan het werk.

Sterke banengroei uitzendbureaus en zorg
In de meeste sectoren stijgt het aantal banen van werknemers in 2019 in Twente. In totaal verwacht UWV dat er eind 2019 in deze regio 295 duizend banen zijn. De sterkste banengroei zit bij de uitzendbureaus, de zorg, ICT en logistiek. In de financiële dienstverlening daalt het aantal banen verder. Door digitalisering van de dienstverlening en een afname van het aantal kantoren, verdwijnt er structureel werk in financieel-administratieve en secretariële beroepen. Toch stijgt het aantal vacatures in deze sector. Er is vooral vraag naar hoger opgeleid personeel, zoals financieel specialisten, risicobeheerders, accountants en programmeurs.

Keerzijde aan groei
Er zijn nog nooit zoveel mensen aan het werk geweest als nu. De bloeiende economie heeft echter ook een keerzijde. Het zal voor de Twentse werkgevers lastiger worden om vacatures te vervullen. Veel vacatures sluiten niet (direct) aan bij de kennis en vaardigheden van werkzoekenden. De personeelstekorten zijn duidelijk zichtbaar voor bijvoorbeeld programmeurs, verzorgenden ig, monteurs elektro, loodgieters en vrachtwagenchauffeurs. Voor sommige beroepen hebben bedrijven al enige jaren moeite om aan geschikt personeel te komen, met name binnen de techniek en ICT.

Werkzoekenden kunnen kiezen
Door de groeiende vraag naar nieuwe medewerkers kunnen werkzoekenden kritischer zijn waar ze willen werken en dit doen ze ook. Werkgevers die zich profileren als goede werkgever zullen eerder in beeld komen bij werkzoekenden. Een werkgever moet zich niet alleen naar klanten profileren, maar ook naar zijn medewerkers. Employer branding en corporate identity worden steeds belangrijker om uw bedrijf te onderscheiden van andere werkgevers en om de vacatures te kunnen invullen.

Werkgevers ondervinden steeds vaker, dat het lastiger is om de functie eisen volledig passend te krijgen. Dit vraagt meer flexibiliteit en creativiteit. Een werkgever zal steeds vaker genoegen moeten nemen met kandidaat die voor een deel aan de eisen voldoet en die intern of met een korte opleiding de ontbrekende kennis en vaardigheden kan opdoen. De adviseurs van Werkplein Twente kunnen u hierbij adviseren.

Voor meer informatie over de arbeidsmarkt zie: www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie.
Voor meer informatie over Corporate Branding: Kom naar de werkgeverslunch van Werkplein Twente op 10 september 2018.

Leave a comment