Skip links

Nieuw perspectief in werk

Als in 2015 de Wet sociale werkvoorziening verdwijnt, ziet Leo Koopal, oprichter van Voor-Z, de instroom van nieuwe kandidaten stoppen. Zelf had hij al ervaring met het werken voor een sociale werkvoorziening als bestuurder van een bedrijf in Steenwijk. “Het werken met deze doelgroep is heel mooi. Enerzijds heb je te maken met de zorg voor de mensen, aan de andere kant moet je commerciële doelstellingen behalen.” Samen met partner Ruben Visser besloot hij Voor-Z te starten. Een productiebedrijf waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen werken. En Werkplein Twente was vanaf het begin betrokken bij dit mooie bedrijf.

(On)gelukkige timing
Op 1 januari 2020 was Voor-Z een feit. In eerste instantie een productiebedrijf, dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst neemt. “Maar door de komst van corona vielen de opdrachten tegen”, legt Leo uit. “Daardoor moesten we het concept aanpassen. We besloten nog steeds mensen binnen te halen, maar lieten ze ervaring opdoen zodat ze bij collegabedrijven in dienst konden treden.” Inmiddels trekt de markt weer wat aan en breidt de variatie in opdrachtgevers zich uit. “We proberen ons te onderscheiden door wat complexere productiewerkzaamheden uit te voeren. Dat doen we nu al met hout, waarmee we voor een bedrijf die houten producten vervaardigt een deel van hun productielijn uitvoeren. We willen dat graag ook met andere materialen doen. En dus nog meer de verbinding leggen met ondernemers uit de regio, die het ook belangrijk vinden om mensen uit deze doelgroep een kans te geven. En die een deel van hun werkzaamheden aan Voor-Z wil uitbesteden.”

Werken maakt vrolijk
Voor mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt is een bedrijf als Voor-Z heel belangrijk. Leo legt uit: “Sommigen hebben al jaren niet meer gewerkt en zijn daardoor vereenzaamd. Als ze hier binnenkomen, zijn ze vaak wat verlegen en terughoudend”. De kandidaten bij Voor-Z hebben verschillende achtergronden; van concentratieproblemen tot fysieke klachten. Voor iedereen wordt een persoonlijk Plan van aanpak gemaakt en onder begeleiding van een gecertificeerde jobcoach zetten zij de eerste stappen terug in de arbeidsmarkt. “Het is fantastisch om hun ontwikkeling te zien. Hun zelfvertrouwen neemt toe en hun conditie wordt beter. We raken echt gehecht aan onze mensen. Het is een mooie groep met een hele sociale inslag. Ze helpen elkaar, tonen interesse en er is al snel sprake van collegialiteit.”

Samen het beste voor kandidaten
Toen Leo en Ruben Voor-Z wilden starten, voerden zij een aantal gesprekken. Maar in Almelo, en met Werkplein Twente, voelden zij de beste klik. “Werkplein Twente stond gelijk open voor een bedrijf als Voor-Z”, vertelt Leo. En vanaf die eerste gesprekken is de samenwerking altijd goed verlopen. “Wij zijn afhankelijk van de aanlevering van kandidaten vanuit Werkplein Twente. Daarvoor hebben wij twee vaste contactpersonen. Periodiek spreken wij met hen over de voortgang. Er wordt dan altijd heel adequaat gereageerd. Ze doen echt hun best om kandidaten te vinden.”

Toekomstdromen
Voor-Z zit in de tussentijd zelf ook niet stil. Zo bieden ze stageplekken voor het Praktijkonderwijs op het voortgezet onderwijs, met de mogelijkheid om door te stromen naar een gesubsidieerde baan. Daarnaast is er de mogelijkheid voor arbeidsmatige dagbesteding. Het bedrijf heeft zelf tussen de vijftien en twintig mensen in een werkfit- of werkervaringstraject. Maar Leo heeft grootse plannen voor de toekomst: “We hopen dat we hier uiteindelijk veertig tot vijftig mensen aan het werk hebben. We willen echt een verschil maken in hun leven. Het liefst door ze zelf in dienst te nemen.” De regio bevalt de Emmenaar ook goed. “We bouwen langzamerhand een netwerk op hier in Almelo. We hopen de opdrachten uit te breiden, zodat we in de toekomst een tweede locatie kunnen openen. Het is prettig om hier te werken. Ook met Werkplein Twente; ze hebben een duidelijke visie, ze weten wat ze willen.”