Skip links

Nog meer kleur door nieuwe arbeidskrachten

Risico nemen met het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt; het is voor Martijn Schlepers van Schlepers Installatietechniek de normaalste zaak. “Ik vind dat iedereen in onze maatschappij de kans moet krijgen om aan het werk te gaan. Het is belangrijk om niet naar de zogenaamde beperking te kijken, maar juist de mogelijkheden te zien. Mede door de inzet van Werkplein Twente zijn er nu drie uitstekende krachten binnen onze organisatie werkzaam die directe meerwaarde bieden.”

Risico’s durven nemen
In veel gevallen willen mensen wel aan het werk, maar lukt het om uiteenlopende redenen niet, merkt Martijn. “Het is belangrijk om het gesprek met mensen aan te gaan over wat ze kunnen en willen. Hiervoor moet echter wel eerst het contact gelegd worden en daarin speelt Werkplein Twente een belangrijke rol. Er komt nog bij dat het soms best wel een risico is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan aan te bieden. Bijvoorbeeld met mensen die al lange tijd thuis zitten en een leeftijd hebben bereikt waardoor zij niet lang meer voor ons kunnen werken. Aan de andere kant heb je te maken met mensen die een lichamelijke of geestelijke beperking hebben. Ook hierbij is het erg belangrijk om de juiste ondersteuning te kunnen bieden. De risico’s zijn er dus wel, maar dit weerhoudt ons er zeker niet van om met deze waardevolle krachten aan de slag te gaan.”

Ruimte vinden voor hoog en laag geschoolde krachten
Bij Schlepers Installatietechniek is onlangs een man begonnen als engineer. Martijn vertelt: “Deze man is ontzettend slim, tegen het hoogbegaafde aan. Zijn sociale kwaliteiten zijn echter wat minder. We hebben bewust gekozen om hem toch in dienst te nemen en bieden hem veel begeleiding van één vaste collega. Die collega maakt dus tijdelijk tijd vrij voor zijn begeleiding. Wij zijn ervan overtuigd dat dit uiteindelijk ten goede komt aan de productiviteit. Aan de andere kant hebben we ook mensen nodig die gemotiveerd zijn in ons productieproces. Door hiervoor krachten aan te nemen die normaal gesproken geen werk zouden hebben, kunnen andere collega’s zich weer richten op het ‘hoger geschoolde’ werk. Op deze manier kunnen we het werknemerstekort nog redelijk beperken.”

Tips voor andere werkgevers
“Het zou mooi zijn als andere werkgevers ook inzien dat mensen die al lang niet werken of die een zekere gebruiksaanwijzing hebben, hun bedrijf kleur geven. Soms is het voor collega’s lastig om te accepteren dat er een nieuwe kracht komt waaraan zij begeleiding moeten geven. Dit snap ik maar al te goed, maar door het uit te blijven leggen en ze te motiveren ontstaat er iets heel moois op de werkvloer. Mede door de hulp van Werkplein Twente hebben we hiervoor de mogelijkheden.”

Wilt u deze doelgroep ook een kans geven?
Neem contact op met uw adviseur Werkgeversdienstverlening van Werkplein Twente of via onze website.

X