Skip links

Potentie zien in mensen

Het hoogste segment auto’s verdient de meeste aandacht van gepassioneerde medewerkers, daarvoor kunnen auto-eigenaren bij Autospa Lapaire terecht. Eigenaar Matthis Lapaire en zijn drie collega’s gaan heel ver in de detaillering van de auto’s van hun klanten. “We houden ons bijvoorbeeld bezig met lakcorrecties, andere optische restauraties, het grondig reinigen van het interieur, het schoonmaken van complete motorblokken etc. Sinds kort heb ik twee mensen in dienst die loonkostensubsidie van de gemeente Enschede ontvangen. Onze laatste medewerker heeft via Werkplein Twente hier zijn plek gevonden. Een geweldige kracht die heel veel oog heeft voor detail.”

Andere mensen ook een kans gunnen
Dat Matthis werkt in een team met mensen waarvoor hij loonkostensubsidie ontvangt, is eigenlijk wel logisch te verklaren. Matthis legt uit: “Toen ik op het gymnasium zat, bewandelde ik al mijn eigen weg. Na veel moeilijkheden moest ik deze school verlaten en heb ik op verschillende speciale scholen gezeten. Het werkte voor mij gewoon niet. Ik was misschien niet zoals anderen en volgde een ander pad. Toen heb ik gevraagd of ik vier dagen mocht gaan werken en één dag school mocht volgen. Daarnaast had ik nog een bijbaan en zo werkte ik soms wel 100 uur per week. Met mijn eigen bedrijf gun ik nu mensen die een ander pad bewandelen ook graag een kans. Het is mooi dat ik dit op deze manier kan doen.”

Iedereen heeft een andere achtergrond
Matthis heeft bij Autoclean (dat inmiddels niet meer bestaat) ooit zijn vaardigheden voor auto’s poetsen geleerd. “Hier kwam ik in aanraking met andere jongens die allen hun eigen achtergrond hadden. Bijvoorbeeld mensen uit jeugddetentie, die geen reguliere opleiding konden volgen door een handicap, mensen met autisme en ga zo maar door. Ik ben ervan overtuigd dat in al deze mensen potentie zit om een goede arbeidskracht te zijn. Dat is ook wel gebleken. Het is goed om te zien dat ze bij Werkplein Twente ook de potentie in mensen zien.”

Verdiep je écht in mensen
Bij Werkplein Twente heeft Matthis een vast contactpersoon die precies weet naar wat voor collega’s hij zoekt. “De samenwerking gaat heel erg makkelijk. Zo is er ook nog een plan over een speech die ik bij de gemeente Enschede ga geven over hoe in mensen de potentie ontdekt kan worden. Hierin wil ik graag vertellen dat er een grote vijver is met jongens en meiden die misschien een wat andere kijk op het leven hebben, maar die ook heel waardevol kunnen zijn. Ik vind het heel belangrijk dat er het maximale uit hun potentie wordt gehaald. Het is voor werkgevers belangrijk om goed te beseffen dat deze mensen meer tijd en begeleiding nodig hebben. Als je er in stapt met het idee ‘mooi die loonsubsidie, nu kost het me minder’, dan zit je fout. De subsidie is beschikbaar gesteld zodat er budget is om extra tijd en aandacht te besteden aan deze mensen. Dit is ook noodzakelijk om samen iets moois te bereiken.”

X