Skip links

Staar u niet blind op het perfecte CV

Hoe de arbeidsmarkt in 2030 eruit ziet? Dat is in deze snel veranderende maatschappij koffiedik kijken, volgens Werkplein Twente. ‘De cijfers van een half jaar geleden zijn nu alweer achterhaald. Daarom moeten we beter samenwerken met bedrijven, om van binnenuit op ontwikkelingen in te spelen’, zegt kwartiermaker Martin Penninga van Werkplein Twente.

De ideale werknemer, zó uit het werkzoekendenbestand geplukt. Wat zou het prachtig zijn als UWV en gemeenten die pasklaar konden aanleveren. Maar de werkelijkheid is weerbarstiger. En dus kiest Werkplein Twente voor een andere aanpak: niet alleen cv’s en functie-eisen naast elkaar leggen om vacatures letterlijk te kunnen invullen, maar een kandidaat zoeken die betrouwbaar en gemotiveerd is en goed binnen het bedrijf past. ‘Wat er eventueel ontbreekt aan vaardigheden is vaak prima bij te scholen. Is iemand bijna klaar om die baan te vervullen? Dan kunnen wij die persoon samen met de werkgever prima aan laten sluiten bij wat gevraagd wordt’, weet Danielle Brouwer, namens UWV in het managementteam van Werkplein Twente.

Niet langer op zoek gaan naar het perfecte puzzelstukje dus, maar bereid zijn om samen aan een bijna passend stukje te schaven. ‘Of de hele legpuzzel door elkaar schudden. Als iemand nu een collega nodig heeft en bijvoorbeeld de helft van zijn tijd kwijt is aan routinematig werk dat ook prima door een minder hoog opgeleide persoon gedaan kan worden, neem dan voor de routineklussen iemand aan. Dan kan de medewerker in kwestie strategisch of specialistisch werken. Daar wordt die persoon misschien ook gelukkiger van. We willen toe naar een modulaire aanpak: welke taken kan deze persoon met zijn capaciteit invullen. En wat ontbreekt nog om die taak goed te doen? Maatwerk dus’, legt Penninga uit.

Een mooi voorbeeld: de logistiek in Twente staat te springen om harde werkers. ‘Werkzoekenden die zorgvuldig zijn en de juiste houding hebben, kunnen daarvoor worden opgeleid. Het begint met motivatie en inzien dat werken meer is dan geld verdienen; dat je weer meedoet en kansen krijgt’, benadrukt Arnoud Berghuis, manager van Werkplein Twente, werkgebied Hengelo en omstreken.

Om werkzoekenden die bredere blik te geven, organiseert Werkplein Twente ook bedrijfsbezoeken aan nieuwe en bestaande bedrijven. Of ‘meet & greets’ tussen werkgevers en werkzoekenden, waarbij ze laagdrempelig aan elkaar kunnen snuffelen. Penninga: ‘dan staan mensen niet zo stijf van de zenuwen als bij een echte sollicitatie. En komt een werkgever misschien daar wel iemand tegen die perfect in zijn team past, terwijl hij diegene op grond van alleen een cv nooit zou hebben uitgenodigd. Met de juiste bijscholing maken we dan de match compleet.’

Nieuw is ook dat binnen Werkplein Twente de veertien Twentse gemeenten zich hebben uitgesproken om vacatures regionaal in te vullen en niet alleen naar het plaatselijke belang van uitstroom uit de eigen bestanden te kijken. Berghuis: ‘mensen werken tegenwoordig allang niet meer alleen in de plaats waar ze wonen. Wij kunnen het aanbod voor werkzoekende enorm verbreden als we in alle gemeenten de vacatures kennen. Het is een gezamenlijk probleem wat we ook gezamenlijk moeten oplossen. Daarvoor is vertrouwen nodig. Als een andere gemeente iemand kan plaatsen binnen jouw gemeente zal jij de volgende keer een kandidaat elders kunnen plaatsen. En Werkplein Twente kan, als een gemeente qua uitstroom achterblijft, daar ook een extra inspanning doen door bijvoorbeeld zo’n ‘meet & greet’ op te zetten.’

Volgens Brouwer is vooruitkijken een must. ‘Als wij geregeld bij bedrijven komen, kunnen we zien wat er nu speelt en welke ontwikkelingen er nog komen. Als een werkgever nu al weet dat over twee jaar bijvoorbeeld een grote groep met pensioen gaat, moeten wij nu al samen met het bedrijf een plan maken hoe we dat kunnen invullen en bijvoorbeeld scholing inzetten. Anders loopt over twee jaar de bedrijfsvoering vast en staan aan de andere kant werkzoekenden onnodig lang in onze bestanden.’

We willen toe naar een modulaire aanpak: welke taken kan deze persoon met zijn capaciteit invullen.

Met dank aan INN’Twente en fotograaf Lars Mook
Foto: Martin Penninga met zijn collega’s van het managementteam. Van links naar rechts: Wim Schoot, Danielle Brouwer, Martin Penninga, Manon Rohaan en Arnoud Berghuis.

Leave a comment