Skip links

“Twentse Actiedag” om statushouders aan het werk te krijgen

In Twente houden we van Doen! 100 statushouders en 20 werkgevers hebben elkaar ontmoet op 19 oktober in de Grolsch Veste op de Twentse Actiedag. Ook statushouders willen graag werken en met de krapte op de huidige arbeidsmarkt is dit een welkome aanvulling voor werkgevers.

Voorafgaand aan de ontmoeting volgden zowel de statushouders als de werkgevers een workshop. De statushouders kregen praktische informatie over het werken in Nederland, en werkgevers werden geïnspireerd door het succesverhaal van OpStap Personeelsdiensten, die een statushouder in dienst hebben, en door de uitwisseling van onderlinge ervaringen. Na deze workshops interviewde wethouder Rob Christenhusz de directeur van Van Heek Textiel, Henri Brookhuis. Ook Henri heeft met succes al meerdere statushouders aan het werk geholpen. Zijn belangrijkste tip: “Zorg dat je voldoende tijd investeert in het begeleiden van deze mensen op de werkvloer, dan krijg je er enorm dankbare werkgevers voor terug!”

En dat de statushouders graag aan het werk willen bleek wel: zo werd één van de statushouders spontaan het podium op gevraagd door Rob Christenhusz, en gevraagd naar zijn motivatie om hier vandaag te zijn. Meneer gaf aan: hij kwam uit Syrië, is gevlucht naar Nederland en is hier heel goed ontvangen. Nu is het tijd om verder te gaan met zijn leven, en daar heeft hij werk voor nodig. Hij wil graag werken! Deze meneer was zeker niet de enige die graag aan de slag wilde. Tijdens de Meet & Greet tussen werkgevers en statushouders zijn er maar liefst 76 afspraken voor vervolggesprekken gemaakt!

Aandacht en maatwerk
Ook werkgevers waren enthousiast over de middag. Tijdens de workshop ontstonden nieuwe inzichten over aandachtspunten bij het werken met statushouders (communicatie, aanpassen van de werkplek en cultuurverschillen), en werden onderling tips uitgewisseld over hoe hiermee om te gaan. Aandacht en maatwerk bleken hier de toverwoorden. De Meet & Greet bracht volgens hen een mooi vervolg aan de workshop, omdat ze direct in contact kwamen met deze potentiële nieuwe werknemers. Werkgevers merkten dat het taalniveau van de statushouders enorm verschillend was, maar dat iedereen enorm gemotiveerd was om aan het werk te gaan. Juist daarom hoeft de taal niet meteen in de weg te staan, en kan deze juist extra snel verbeteren wanneer iemand aan het werk kan.

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe evenementen voor statushouders en werkgevers/een nieuwe Twentse Actiedag? Stuur dan een e-mail naar: info@werkpleintwente.nl ovv statushouders.

Leave a comment

X