Skip links

Volop flexibiliteit in coronatijd

Makro Hengelo; waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hun plek vinden

Voor vers, food en non-food shoppen vele ondernemers regelmatig bij de groothandel Makro. Hier worden klanten geholpen door de meest uiteenlopende werknemers. Van groentespecialist tot vakkenvuller en van chauffeur tot baliemedewerker. Mede door de inzet van Werkplein Twente krijgen veel kandidaten de kans om bij de Makro in Hengelo aan de slag te gaan. In coronatijd werden de deuren van Makro Hengelo ook voor particulieren geopend. Door voldoende parkeerruimte, brede gangpaden en hoge plafonds, goede luchtcirculatie, ruime openingstijden en door als enige groothandel ook op zondag geopend te zijn, hebben mensen altijd de mogelijk om veilig boodschappen te doen.

“We hebben specialisten op iedere afdeling, van chauffeurs tot kassamedewerkers, met diverse achtergronden en opleidingen. We stellen onze deuren ook graag open voor mensen met een afstand op de arbeidsmarkt”, vertelt John Even, vestigingsmanager van Makro Hengelo. “In onze ploegen werken mensen die we zelf binnen hebben gehaald, maar ook mensen die via Werkplein Twente bij ons de kans hebben gekregen. Die diversiteit onder al die werknemers met verschillende achtergronden is dan ook groot. Makro is dus niet alleen ‘groots’ in het assortiment, maar ook zeker in de specialisten en de mogelijkheden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Altijd plek voor nieuwe krachten
John vindt het belangrijk dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt voldoende kansen krijgen. “We laten graag ons sociale gezicht zien. Als iemand bij ons past en wij bij diegene passen is hij of zij van harte welkom. Of er nou een arbeidsbeperking is of niet, we bekijken altijd of er mogelijkheden zijn. Vooral in onze ochtendploeg, maar ook voor in onze middagploeg zijn er kansen. In de middag werken er vooral specialisten op bijvoorbeeld de groente-, vlees- en visafdeling. Maar ook werken er chauffeurs die vanuit Werkplein Twente bij ons aan de slag zijn gegaan. Zo hebben we op dit moment één iemand die de opleiding tot chauffeur volgt en dit gaat hartstikke goed. Hij heeft mogen ruiken aan het vak van chauffeur en heeft deze kans met twee handen aangegrepen. Dat vind ik prachtig om te zien.”

Deuren open voor particulieren
In coronatijd werd de drukte bij supermarkten zo groot, dat ook bij groothandels als de Makro de deuren opengingen voor particulieren. Een grote verantwoordelijkheid voor John en zijn collega’s. “We hebben in onze vestiging zo’n 57.000 klanten. Zo’n 2500 daarvan zijn horecaondernemers. In coronatijd vielen deze klanten weg en hadden onze bezorgers dus niets te doen. Daarnaast moest ons eigen restaurant dicht en ook voor deze collega’s moesten we dus een oplossing zoeken. Vanuit de branchevereniging voor supermarkten werd aan groothandels echter gevraagd of we ook voor niet-pashouders de deuren wilden openen. Ook in onze vestiging in Hengelo werd het toen flink drukker. De hulp van onze mensen die normaal gesproken op de vrachtwagens rijden of in het restaurant werken, konden we dan ook goed gebruiken.”

Hard werken in coronatijd
Net als in de supermarkten in Nederland, werd er ook bij de Makro flink gehamsterd. “We hadden iedere dag landelijk overleg over wat we konden doen om onze winkels zo goed mogelijk te laten draaien. Natuurlijk hebben ook wij bewegwijzering aangebracht, spatschermen opgehangen, desinfectie geïnstalleerd en onze medewerkers dragen nog steeds veiligheidshesjes. Gelukkig heeft de extreme drukte niet langer dan drie dagen geduurd en hebben we alles in goede banen kunnen leiden. Mijn complimenten dan ook voor alle collega’s die hieraan hebben bijgedragen. Het is fijn dat we nu weer wat ‘normaler’ kunnen werken. Zo kunnen we ook weer meer tijd besteden aan het begeleiden van collega’s. Want nieuwe collega’s horen wat mij betreft altijd kansen te krijgen. We hebben niet voor niets de slogan ‘Doe het groots, doe het Makro’. Kansen geven aan mensen die dit extra nodig hebben, bijvoorbeeld via Werkplein Twente, sluit hier wat mij betreft perfect op aan.”

X