Skip links

Werken in Duitsland: Herman deelt zijn ervaringen

In Nederland en Twente trekt de economie weer aan en daarmee worden ook de kansen op werk groter. Dat is goed nieuws. En wie open staat voor een baan in Duitsland, vergroot zijn kansen nog verder. Bijvoorbeeld in de technische of zorgsector.

Herman van Goor (53) uit Enschede vond een baan als elektrotechnicus in Duitsland. Via uitzendbureau HPN+ uit Gronau werkt hij bijna een half jaar met veel plezier bij supermarktketen Klaas & Kock. “Ik moet eerlijk zeggen; in het begin was ik wel een beetje sceptisch. Ik vroeg me af of ik er goed aan had gedaan. Maar al na twee, drie weken voelde ik me helemaal thuis.”

Binnen twee weken aan het werk

Na driekwart jaar thuis zitten, kreeg Herman een bijzonder telefoontje: “ik verstuurde talloze sollicitaties en steeds hoorde ik nee. Toen ging daar op die goede maandagmorgen de telefoon. Ze hadden via UWV mijn CV gekregen en vroegen of ik wilde solliciteren op een functie in Duitsland. Eerst dacht ik dat het opnieuw bij een kopje koffie zou blijven. Al snel bleek dat het serieus was én dat ze me graag wilden hebben. Ik was helemaal verbouwereerd maar heb er niet lang over nagedacht. Binnen twee weken kon ik weer aan het werk.”

Vooroordelen

“Het bevalt me erg goed. Ik heb een leuk team van tien collega’s waarmee we samen zorgen dat de winkels perfect worden uitgelicht. De sfeer is goed en ze hebben vertrouwen in me. Je hoort ze wel eens, die vooroordelen; dat het bijvoorbeeld volgens de regels van de baas moet. Mijn ervaring is heel anders. Ik heb een leuke chef, ze waarderen mijn inbreng en ik krijg vrijheid om zelf oplossingen te bedenken. Dat vind ik prettig.”

Goed geregeld

Werken in Duitsland betekent ook dat dingen anders geregeld zijn dan in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan een ziektekostenverzekering en pensioen.“Dat ging eigenlijk best makkelijk”, vertelt Herman. En ik kreeg goede hulp van HPN+. Zij hebben mensen met kennis van zaken die me goed hebben begeleid.”

Kansen voor 50+’ers

Als je de vijftig gepasseerd bent, is het in Nederland best moeilijk om aan werk te komen. Dat ervoer ook Herman, telkens kreeg hij nul op het rekest. “In Duitsland is dat echt anders heb ik gemerkt. Daar vinden ze je ervaring en het vakmanschap dat je meebrengt heel belangrijk.” Herman vertelt lachend: “De directeur vond 1961 juist een goed bouwjaar”.

“Gewoon doen”

Ook Werkplein Twente ondersteunt bij werken in Duitsland. Wie daar interesse in heeft, kan dit aangeven bij het Werkplein. Een adviseur Werk die zich op Duitsland richt, helpt geïnteresseerden dan verder. Bijvoorbeeld met voorlichting over werken in Duitsland, het bespreken van het CV, wat geschikte functies zijn en eventueel al voorstellen. Herman: “Werken in Duitsland is natuurlijk best een afweging en dat moet iedereen voor zichzelf doen. Maar ik ben er erg blij mee en heb inmiddels behoorlijk mijn draai gevonden. Dus als je het mij vraagt zou ik zeggen: gewoon doen.”

Leave a comment

X