Skip links

Leerwerktraject bij Bravo Beveiliging

Door heel Nederland zijn beveiligers actief. Maar bij Bravo Beveiliging uit Hengelo gaan ze net een stapje verder. En dat kan niet zonder professionele medewerkers. Sinds kort hebben ze daarom, in samenwerking met Werkplein Twente, Endoor, Leerwerkloket Twente en het ROC van Twente, een eigen opleiding. Directeur René Bouman vertelt ons meer over het bedrijf en de interne opleiding.

“Goede beveiliging betekent maatwerk en vooruitdenken”, begint René. “Daarom heb ik in februari 2018 Bravo Beveiliging opgericht samen met mijn compagnon Bert-Jan Nusmeier. Nu werken hier 130 mensen. En niet alleen op het gebied van fysieke beveiliging. Wij adviseren ook op het gebied van inbraaksystemen, cameratoezicht en compliance. Ook hebben we een mobiele surveillancedienst en persoonlijk alarmeringssysteem voor zorginstellingen. Hiervoor hebben we gespecialiseerde beveiligers met een zorgachtergrond in dienst.”

Medewerkers werven
Bravo Beveiliging heeft een omvangrijk klantenbestand met onder andere Bleckmann, Huiskes-Kokkeler en diverse gemeenten. Ze denken mee met verzekeringseisen, certificering en begeleiden bedrijven met externe orders op securitygebied. Het is belangrijk om goed geschoolde medewerkers in dienst te hebben. Daarom krijgen medewerkers extra trainingen, cursussen en opleidingen. Zodat ze zich blijven ontwikkelen en altijd volgens de laatste wetten werken.

Leren op maat
Het bedrijf is de laatste jaren enorm gegroeid. En niet alleen in medewerkers, maar ook in opdrachtgevers. “Hierdoor zoeken wij continue nieuwe werknemers. En het liefste de combinatie tussen ervaren en minder ervaren medewerkers.” Het idee ontstond om mensen zelf op te leiden. “Hiervoor hebben we contact gezocht met het ROC van Twente. Zij stonden hier positief in.”

De studie is op maat gemaakt door Endoor, een onderdeel van het ROC. In de klas wordt individueel beoordeeld wat iemand al kan. Het kan dus zijn dat de eerste leerling al na een half jaar klaar is en de andere pas na een jaar. En dat maakt deze opleiding zo uniek. “De BBL opleiding derde leerweg bestond nog niet”, vertelt René trots. “Het is echt maatwerk, je studeert op je eigen niveau.”

Flexibiliteit
Inmiddels zijn er vijftien mensen, tussen de 24 en 53 jaar, gestart met het leerwerktraject. “Het traject is nu al zo’n succes, dat we hebben besloten om na de zomer met een nieuwe groep te starten”, vertelt René. Jongeren zijn ook van harte welkom.  Zij worden begeleid door ervaren medewerkers om zo alle kneepjes van het vak te leren. Het voordeel van werken bij Bravo is flexibiliteit. De medewerkers ontvangen een rooster in de Bravo-app. Hierin staan ook de openstaande diensten. Als er zich een leuke opdracht aandient, kunnen ze zich hiervoor inschrijven. De planningsafdeling accordeert deze aanvraag vervolgens.

Samenwerkingen
Om aspirant-medewerkers te werven zocht René contact met Werkplein Twente. “Henk Jan Oldenhof en Elif Durdabak (Leerwerkloket Twente) kennen onze organisatie goed. Zij hebben gekeken welke mensen bij ons bedrijf pasten en kandidaten voorgesteld. Het is een duurzame oplossing voor alle partijen. Het zijn deelnemers vanuit de bestanden bij UWV of gemeenten, maar ook kandidaten van werk naar werk en kandidaten zonder uitkering (nuggers). We bieden kandidaten een opleiding en baangarantie. Hierdoor zijn ze niet meer afhankelijk van een uitkering.”

 In algemene zin merkt René dat bedrijven ad hoc hun personeelsprobleem oplossen. Maar volgens hem moet je hier iedere dag mee bezig zijn. Gericht kijken naar de toekomst, mensen blijven opleiden en binden aan de organisatie. “Als jij het als organisatie goed doet, leid je iemand op die de bedrijfscultuur door en door kent.”

Wilt u naar aanleiding van dit artikel ook eens in gesprek met een adviseur?
Neem contact op met uw eigen adviseur van Werkplein Twente of vul het contactformulier in. Wij helpen u graag.