Mensen met talent welkom bij Schuttingfabriek.nl
Een bedrijf dat bijna volledig draait op personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt; dat bestaat in Almelo. De Sociale Werk Productie (Sowepro) heeft negentien werknemers in dienst waarvan zeventien met een afstand tot de arbeidsmarkt. De overige twee medewerkers zijn Robin, de meewerkend voorman, en …, de administratief medewerkster. Gerard Brok is sinds mei 2012 eigenaar en vertelt graag over dit mooie bedrijf.
Win-winsituatie
“Onze handelsnaam is Schuttingfabriek.nl”, begint Gerard. “Wij maken in Nederland schuttingen en dan met name de houten panelen. Normaal gesproken worden deze vaak in het buitenland gemaakt doordat de lonen daar lager liggen. Door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen kunnen wij de kosten in Nederland ook laag houden. De werknemers zijn blij dat ze een baan hebben. Ze vinden het vaak geen probleem om herkennend en terugkerend werk uit te voeren. Met daarnaast een stukje subsidie zijn we samen in staat om voor een redelijk concurrerende prijs schuttingen te leveren. Voor alle partijen is dit een win-winsituatie.”
Uitdaging
“Het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt biedt veel uitdaging”, vertelt Gerard. “Ze hebben veel structuur en regelmaat nodig in het dagelijkse werk. Bij binnenkomst weten ze exact wat er moet gebeuren. Maar in de rustigere periodes geeft dit een extra uitdaging, want de structuur kan dan anders zijn. Op zulke momenten is het moeilijker om de werknemers de rust, stabiliteit en herkenbaarheid te bieden die ze juist nodig hebben. Door het jaar heen sparen wij werkzaamheden op die geen haast hebben of we bereiden ons voor op het volgende seizoen. Voorbeelden hiervan zijn het verplaatsen van machines, kleine interne verbouwingen, grondig opruimen en het jaarlijkse onderhoud. Deze werkzaamheden voeren wij dan in rustigere periodes uit.”
Toekomstplannen
In de toekomst wil Schuttingfabriek.nl graag het productieproces uitbreiden met een robot. “Dit lost grotendeels het arbeidsprobleem op”, vertelt Gerard. “Met een robot hebben we geen last meer van arbeidstekorten, zoals afgelopen zomers het geval was.” Dit betekent echter niet dat de werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt ontslagen worden. “Door te groeien in de standaard schermen krijg je automatisch ook meer speciale uitvoeren van schuttingen. Dit blijft altijd maatwerk en handarbeid. Daarnaast heb je bij een robot ook mensen nodig die de machine bedienen en materialen aanleveren.”
Tips
“De werknemers krijgen hun salaris betaald van Sowepro bv. Hierdoor hebben zij echt het gevoel dat ze bij ons in dienst zijn en niet bij Werkplein Twente of een andere instantie. Hierdoor voelen medewerkers dat zij deel uit maken van een team en collega’s hebben. Net als iedereen die regulier bij een bedrijf werkt. Op deze manier maken zij echt deel uit van de samenleving. Ik regel met de desbetreffende gemeente, UWV of een andere instantie de subsidie of andere zaken zoals bijvoorbeeld een no-riskpolis. Dit is een constructie die ons goed ligt en de werknemers veel vertrouwen geeft. Hiermee bereiken we ook dat de werknemer maar één aanpreekpunt heeft, namelijk de werkgever.”
Gerard adviseert andere bedrijven om ook na te denken om werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt in de dienst te nemen. “Maar jezelf open stellen en geïnteresseerd zijn richting je werknemers is hierbij het belangrijkste. De werknemers moet je positief benaderen en een schouderklopje geven als ze iets goed doen. Maar niet altijd alles verloopt vlekkeloos. Bij problemen achterhalen we samen waar het fout is gegaan en proberen we dat weer om te buigen naar een positief eindresultaat. Eigenlijk net als met reguliere medewerkers”, sluit Gerard af.