Skip links

Nollen en Werkplein Twente: dé oplossing voor personeelstekort?

Het begon ooit met een dorpsbakker in Hengevelde, maar is nu een landelijke speler van formaat: Bakkerij Nollen. Ondanks dat het bedrijf inmiddels 16 winkels telt, blijft het ambachtelijke karakter behouden. Maar hoe doe je dat als je letterlijk handen te kort komt? Door een samenwerking met Werkplein Twente. “Op deze manier hebben wij niet alleen extra personeel”, legt Bandi Vaczi, manager Sales & Marketing bij Nollen, uit. “Maar zo kunnen onze huidige werknemers ook een andere bijdrage leveren naast hun normale werkzaamheden.”

Groter en groter
Bakkerij Nollen is een begrip in Twente, en daarbuiten. Maar dat betekent niet dat het bedrijf stilzit. “We openen volgend jaar nog twee nieuwe winkels én breiden onze bakkerij uit met zes nieuwe machines”, vertelt Bandi. Zo zet het bedrijf in op automatisering van de werkzaamheden. Niet met het doel om mensen te vervangen, maar juist om ze te ondersteunen. “Ambachtelijkheid staat bij ons voorop, dus het meeste is mensenwerk. Maar door zware, repeterende handelingen te automatiseren, borgen we vitaliteit bij onze medewerkers. Zo kunnen zij zich volledig richten op het ambacht.”

Personeelswerving
Maar de stijging van de productie en de groei van het bedrijf betekenen ook dat er meer mensen nodig zijn. Daarom is Nollen zeer actief in de werving van personeel. Bandi: “We proberen daarbij inzicht te geven in onze visie; we zijn groot, maar absoluut geen fabriek. We zoeken dus geen operators, maar mensen die met het ambacht bezig willen zijn.” Maar in deze overspannen arbeidsmarkt word je gedwongen om ook andere mogelijkheden te onderzoeken. “Zo kwamen wij in contact met Werkplein Twente.”

Succesverhaal
“En met succes”, vervolgt Bandi. “Werkplein Twente weet precies wat wij zoeken en wij merken dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hier heel goed gedijen.” De werkzaamheden in de bakkerij zijn namelijk regelmatig en niet al te ingewikkeld. Maar het is er vooral erg gezellig. “De sfeer is hier heel goed. Er hangt bijvoorbeeld in elke ruimte een iPad, waarmee werknemers de muziek in die ruimte kunnen regelen.”

Wanneer iemand vanuit Werkplein Twente start bij Bakkerij Nollen, wordt deze gekoppeld aan een buddy. “Hij of zij loopt een paar dagen mee met deze buddy en probeert verschillende werkzaamheden uit. Zo komen we erachter waar iemands talenten liggen.” Zo blijken de repeterende werkzaamheden op de inpakafdeling heel fijn te zijn voor mensen met autisme. “Het is mooi om te zien dat zij daar helemaal opbloeien.”

Van twee kanten
Maar ook voor het huidige personeel van Nollen is deze samenwerking een waardevolle toevoeging gebleken. “Onze buddy’s zijn werknemers die deze taken naast hun gewone werkzaamheden oppakken. We merken dat zij dit als heel waardevol zien; ze kunnen anderen echt helpen.” Ook de begeleiding vanuit Werkplein Twente vindt Bandi erg fijn. “Het is zeker geen uitzendbureau. Ze zijn zeer betrokken en helpen ons waar nodig.”

Bandi vervolgt: “Voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is het prettig dat ze op deze manier kunnen meedraaien in de maatschappij. Ze werken zo in een minder stigmatiserende omgeving.” Dat kan Bandi andere bedrijven alleen maar aanbevelen. “Het zou fijn zijn als deze groep mensen minder afhankelijk wordt van overheidsinitiatieven, maar gewoon bij bedrijven aan de slag kan. Het is ook heel verrijkend voor de eigen bedrijfscultuur en je werknemers.”