Snelle opleiding voor betaalde baan
Een snelle opleiding en daarna betaald aan de slag. Werkplein Twente biedt u keuze uit drie opleidingen, mét proefplaatsing en halfjaarcontract. In dit verhaal leest u wat de mogelijkheden zijn. Wouter Engbers volgde het traject en vertelt over zijn ervaring.
Opleiding voor een baan die bij je past
Er zijn veel vacatures op het moment. Maar als u niet de juiste opleiding hebt, kan het lastig zijn om een baan te vinden. Wilt u werken als monteur luchtkanalen, monteur van beveiligingssystemen of asbestsaneerder? Dan is dit uw kans. Via Werkplein Twente kunt u een opleiding volgen van één maand, gevolgd door een proefplaatsing. Dus snel aan de slag, in een betaalde baan.
Hoe werkt het?
Als u zich aanmeldt, nodigen we u uit voor een kennismaking. Tijdens dat gesprek kijken we of een van de drie mogelijkheden bij u past: monteur luchtkanalen, monteur van beveiligingssystemen of asbestsaneerder. Als dat zo is volgt er een tweede gesprek. Dan krijgt u meer uitleg over de opleiding, de proefplaatsing en de baan. U kunt dan ook uw eigen vragen stellen. Interesse? Lees hieronder meer over de drie trajecten en hoe u zich kunt aanmelden.
De trajecten in het kort
Monteur luchtkanalen
U volgt een vaktechnische opleiding luchtkanalen, die twee weken duurt. Daarna krijgt u een proefplaatsing van zes weken. Als dat goed verloopt, krijgt u een contract voor zes maanden. De werkzaamheden zijn: het op maat maken van buizen en rechthoekige kanalen, het afbramen van buizen en onderdelen en het plaatsen van koppelstukken. Voor dit werk moet u technisch inzicht hebben en fysiek in goede conditie zijn. Het is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees.
Monteur van beveiligingssystemen
De opleiding bestaat uit vijf dagen theorie- en vier dagen praktijkles. Daarna krijgt u een proefplaatsing van vier weken. Als dat goed verloopt, krijgt u een contract voor zes maanden. De werkzaamheden zijn: het installeren en onderhouden van verschillende beveiligingssystemen. Zoals een anti-inbraak-, toegangscontrole- en camerasysteem. Voor dit werk moet u enige ervaring met elektro hebben en fysiek in goede conditie zijn. Ook een Verklaring Omtrent Gedrag is vereist.
Asbestsaneerder (DAV: Deskundig Asbest Verwijderaar)
U leert welke regels er zijn afgesproken, om het werk zo veilig mogelijk te maken. De opleiding tot DAV 1 duurt een maand. Daarna krijgt u een proefplaatsing bij een bedrijf, van vier weken. Als dat goed verloopt, krijgt u een contract voor zes maanden. De werkzaamheden zijn: asbest van daken verwijderen en met asbest verontreinigde bodems saneren. U werkt vooral in de regio Twente, maar mogelijk ook in de rest van het land. Voor dit werk moet u medisch gekeurd worden en fysiek in goede conditie zijn. U heeft rijbewijs B, of bent bereid dit te halen tijdens de opleiding. U heeft ook een eigen auto, of bent bereid een auto te kopen. Dit is geen werk voor mensen met hoogtevrees.
Direct aanmelden
U kunt zich aanmelden bij Willy Teggeler van Werkplein Twente, via w.teggeler@enschede.nl of 06 – 1256 9853. Geef bij uw aanmelding uw voorkeur aan en stuur uw CV mee.
Ervaringsverhaal
Wouter Engbers koos voor de opleiding Deskundig Asbest Verwijderaar. Het leven kan verrassend lopen. Zo volgde Wouter Engbers (41) een studie commerciële economie, maar het bedrijfsleven was niks voor hem. Hij ging aan de slag als zzp’er (sportcoach, outdoor sportinstructeur), maar werd ook daar niet gelukkig van. Bovendien kon hij niet rondkomen zonder aanvullende bijstand.
Toen kwam hij een folder tegen van Werkplein Twente. Wouter: ‘Het verhaal over een korte scholing voor een betaalde baan sprak me meteen aan. Ik nam contact op en de volgende dag zat ik al bij Werkplein Twente voor een gesprek. De week daarop kon ik met de cursus Deskundig Asbest Verwijderaar beginnen.’
Nieuwe baan, nieuwe kansen
Na de cursus werd Wouter gedetacheerd bij Suncatch Solarsystems in Goor. Wouter: ‘Suncatch is gespecialiseerd in zonnepanelen. Steeds meer (boeren)bedrijven schakelen over op zonne-energie, maar in oudere panden is vaak asbest verwerkt. Ik zorgde voor het saneren en na een tijdje mocht ik ook werken aan het plaatsen van de zonnepanelen. Een baan in de buitenlucht vind ik heerlijk. En asbestsanering is heel interessant. Het is een schadelijk product, maar alleen als je er verkeerd mee omgaat. Het werk beviel me zo goed dat ik ook de opleiding tot Deskundig Toezichthouder Asbestsloop heb gevolgd. Als toezichthouder begeleid ik nu korte asbestsaneringsprojecten; ik zorg dat het werk veilig gebeurt, dat mensen de juiste apparatuur gebruiken en hou de administratie daarvan bij.’
Steuntje in de rug
Wouter is nu uit de bijstand en blij met zijn nieuwe carrière. Hij leerde veel van de periode dat de bijstand zijn vangnet was. Wouter: ‘Ik ben blij dat het in Nederland zo goed is geregeld. Leven van de bijstand was geen vetpot, maar ik heb veel van die periode geleerd. Zoals zelf op zoek gaan naar mogelijkheden en openstaan voor nieuwe dingen. Uit eigen ervaring weet ik dat er vooroordelen bestaan over mensen in de bijstand. Maar ik heb me er nooit voor geschaamd. Soms heb je gewoon een steuntje in de rug nodig. Ik kreeg de kans om asbestsaneerder te worden en die heb ik gegrepen. Dat was een geweldige beslissing! Ik zie de toekomst weer met vertrouwen tegemoet.’