Sociaal ondernemen zit Roelofs in de genen ‘Iedereen heeft een talent’
“Wij deden al aan SROI voor het begrip bestond. Dat zit bij ons in de genen”, stelt Katja Mackus, HR-functionaris bij Roelofs. Het bedrijf uit Den Ham richt zich op duurzame vernieuwing van de openbare ruimte en werkt voor veel verschillende overheden door het hele land. “We kijken bij elke opdracht of we kansen kunnen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”
“Het was vroeger al zo; als je werk nodig had, kon je terecht bij Herman Roelofs”, vertelt Katja Mackus. “We kijken hier naar wat iemand kan. Iedereen heeft een talent. Je moet zorgen dat je dat talent aanboort. Kijken naar wat iemand kan, in plaats van wat hij niet kan. Als je lekker werkt en doet wat je leuk vindt, groei je.”
Rioolverzwaring Mozartlaan
Eind juni is Roelofs gestart met de rioolverzwaring aan de Mozartlaan in Hengelo. Ook hier wordt SROI ingezet. “Het is een behoorlijke klus; de hele straat moet open, het riool wordt aangepakt en dan moet de straat opnieuw worden ingericht. We kijken bij zo’n project wat voor werk er te verdelen is en hoe we hier SROI kunnen inzetten. In dit geval kunnen we twee leerlingen van de vakopleiding niveau 2 grondwerker inzetten, zij hebben een opleidingsplaats voor drie jaar bij ons. Daarnaast hebben we een mbo-stagiair die op dit project een stageplek heeft. Om de bouwplaats en omgeving netjes en veilig te houden zetten we vaak een bouwplaatshelper in. Dit is iemand die de bouwplaats netjes houdt en de uitvoerder ondersteunt. Dat zijn mooie banen om werkervaring op te doen. Je hebt een beperkte vooropleiding nodig, die wij kunnen aanbieden. Zo kunnen mensen goed arbeidsritme en werkervaring opdoen, en wij zijn blij met het werk dat gedaan wordt. Om de verkeersstromen in goede banen te leiden zetten we verkeersregelaars in van de sociale werkvoorziening in de gemeente Hengelo. De sociale werkvoorziening helpt ook weer bij de groenbeplanting om de straat helemaal netjes te maken.”
Nieuwe collega’s
Roelofs neemt mensen bij voorkeur voor langere tijd aan, en niet alleen voor één project. “We merken vaak dat er meer aan de hand is bij mensen, dan is er tijd nodig om werkritme op te doen en zelfvertrouwen op te bouwen. Mensen zijn hier echt onderdeel van het team. Niemand wil benaderd worden als ‘iemand uit de doelgroep’. Dat doen we hier dus ook niet. Het zijn allemaal nieuwe collega’s, die meedoen met traktaties, de borrel en de personeelsvereniging. Dan is het lastig om na een paar maanden weer afscheid te moeten nemen. Voor veel van onze werkzaamheden heb je bovendien een opleiding nodig om veilig te kunnen werken, dat kost ook tijd. Daarom werken we met de Prestatieladder Socialer Ondernemen, een keurmerk waarmee we laten zien dat we sociaal ondernemen. We hebben in allerlei functies mensen aan het werk die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Wat het ons als bedrijf oplevert? Goed werkgeverschap is goed ambassadeurschap. En eigenlijk denken we er niet eens zo over na. Zo doen we het hier gewoon.”