Wat is het?
Social Return On Investment (SROI) is een instrument waarmee impact ondernemen gestimuleerd wordt. Ondernemers aan wie een opdracht vanuit de overheid wordt gegund, krijgen de verplichting om bij de uitvoering van de opdracht mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt te betrekken en/of op een andere manier (sociale) impact te maken. Dit kan door het bieden van een (tijdelijke) baan, stage of leerwerkplek, inkoop van producten/diensten bij sociale ondernemingen en ontwikkelbedrijven of andere maatschappelijke/sociale activiteiten en initiatieven die sociale impact maken. Hierdoor levert een investering naast het ‘gewone’ rendement, een concrete sociale winst op. Zo draagt het inkopen en aanbesteden bij aan het creëren van maatschappelijke meerwaarde en maak je samen meer impact!
Convenant
In Oost Nederland kennen we sinds 2019 een gezamenlijk SROI beleid. Dit is uniek in Nederland en wordt erg gewaardeerd door het bedrijfsleven. Organisaties die dit beleid ondersteunen hebben meegetekend in het SROI convenant. Naast ruim 90 gemeenten in Oost Nederland hebben inmiddels ook andere organisaties het convenant getekend. Dit zijn onder andere een waterschap, Rijksuniversiteit Nijmegen, een ziekenhuis en een woningcorporatie.
Onderdeel van dit convenant zijn de bouwblokken Oost Nederland. In de bouwblokken staat per activiteit de waarde die deze vertegenwoordigt. De bouwblokken worden met enige regelmaat geactualiseerd. Meest recente versie:
SROI invullen kan op drie manieren:
1. Door onbenut talent in te zetten binnen je bedrijf. Bijvoorbeeld iemand met een bijstandsuitkering een werkervaringsplek of baan aanbieden.
2. Sociale inkoop. Wil je weten waar je sociaal kunt inkopen? Op het inkoopplatform Impact Oost (www.impactoost.nl) vind je een handig overzicht van alle bedrijven die een beschikken over een erkend label of aspirant leden.
3. De laatste mogelijkheid is het creëren van maatschappelijke meerwaarde die leidt naar werk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het organiseren van een open dag voor studenten of het geven van een gastcollege.
De SROI-invulling die bedrijven doen wordt door alle arbeidsmarktregio’s in Oost Nederland gemonitord door SROI coördinatoren. Voor de monitoring wordt door het software programma WIZZR gebruikt.
SROI coördinatoren Oost Nederland
14 Twentse gemeenten
Michèl Bosch – m.bosch@enschede.nl
Andy Paulus – a.paulus@almelo.nl
Marloes Bertelink – m.bertelink@rozgroep.nl
Impact ondernemen
Voor meer informatie over ondernemen met impact verwijzen we naar de website Impact Oost en naar de website van ROZ Groep.