Bij drukkerij Van Marle krijgt talent een kans
“Steek er energie in, dan krijg je er iets heel moois voor terug”
Van Marle is een drukkerij die zich graag onderscheidt. Voor een bijzondere vraag op het gebied van drukwerk deinst de Hengelose drukkerij niet snel terug. Sterker nog: hoe uitdagender, hoe leuker! Ook toen de vraag van Werkplein Twente kwam of ze ruimte hadden voor een statushouder, was het antwoord volmondig ‘ja’. En inmiddels is Amhad Alkhateeb Alkasswani helemaal ingeburgerd bij het bedrijf, waar hij tegenwoordig al zingend zijn werk doet.
Roy van der Veen is productieleider bij Van Marle en is maar wat blij met Ahmad. “Hij is 22 jaar en heeft een heel goede werkhouding. Dat laatste waardeer ik enorm, want dat is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend.”
Van stage naar jaarcontract
Het idee om een statushouder mee laten te lopen binnen het bedrijf kwam van Werkplein Twente. “We zijn begonnen met een stage van een halfjaar. Ahmad had aangegeven affiniteit te hebben met techniek en dat merkten we meteen. Als je hem iets voordoet, doet hij het heel gemakkelijk na. Ook ligt hij erg goed in de groep. Zijn collega’s hebben hem volledig geaccepteerd, ondanks het feit dat ze soms moeilijk met elkaar kunnen communiceren omdat Ahmad de Nederlandse taal nog niet helemaal machtig is.”
Na zijn stage kreeg Ahmad een halfjaarcontract en inmiddels heeft hij een jaarcontract bij Van Marle. “We hebben een contract voor 28 uur per week gegeven, maar wel met één voorwaarde. Namelijk dat hij daarnaast naar school zou gaan om aan zijn Nederlandse taal te werken. Je merkt namelijk dat zijn technische kennis uitstekend is, maar dat de taalbarrière hem soms belemmert in zijn ontwikkeling. Dat is jammer, want hij heeft echt het talent om te groeien en zichzelf verder te verbreden.”
Al zingend aan het werk
Ahmad houdt zich bij Van Marle bezig met de afwerking van drukwerk. Van snijwerk, vouwwerk, rilwerk; hij zorgt ervoor dat de machines het juiste werk doen. “Ik vind het erg mooi om te zien hoe zo’n jongen hier toch wat onzeker binnenloopt en tegenwoordig steeds vaker grapjes maakt met z’n collega’s en al zingend zijn werk doet. Ahmad is een heel goede jongen. Een jongen met talent. Zulk talent moet je erkennen en niet laten lopen. Wat zijn achtergrond is, is daarbij niet van belang.”
Roy adviseert andere werkgevers dan ook om talent te herkennen en er vervolgens wat mee te doen. “Heb geduld en verwacht niet dat alles in één keer lukt. Natuurlijk gaat er ook wel eens iets fout. Maar wanneer je er energie in steekt, zul je zien dat er echt wat moois voor terugkrijgt!