Vanuit de inburgeringscursus aan de slag bij Nibag Groep B.V.
Haider (26) komt uit Irak van waaruit hij is gevlucht naar Syrië, hier woonde hij tien jaar. Hij is in december 2015 naar Nederland gekomen en woont in Hengelo. Haider is statushouder, dit houdt in dat hij vijf jaar in Nederland mag blijven. Hierna wordt door de gemeente gekeken of er een langer verblijf mogelijk is. Vanuit de gemeente is door Hugo Sengers contact opgenomen met Daniëlle Gehring om Haider te detacheren bij een klant van Nibag. “Wij zagen het wel zitten om met Haider in contact te komen en zijn daarom met hem in gesprek gegaan. Dat was echter wel voor een functie binnen ons bedrijf, zodat we hem zelf konden begeleiden. Hierna hebben we besloten Haider een kans te geven en mocht hij onder voorbehoud van een proefplaatsing van twee maanden bij ons starten. Een halfjarig contract als AutoCAD tekenaar was het gevolg!”, vertelt HR-consultant Daniëlle.
De Nibag Groep houdt zich bezig met huisvesting in bestaande bouw. Hierin zijn ze gespecialiseerd in beheer en onderhoud, geluid, veiligheid en energie. Daarnaast heeft Nibag de dochteronderneming Nibag HR Solutions die zich zowel bezighoudt met detachering voor de groep als voor eigen klanten. Dit zijn voornamelijk instanties die veel vastgoed in hun portefeuille hebben. “Wij zijn een bedrijf waarin veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans krijgen. Door intensieve begeleiding en persoonlijk contact met deze mensen lukt het ze om echt goed werk te leveren. Haider is hier een goed voorbeeld van. Ondanks de taalbarrière gaat hij echt met sprongen vooruit”, aldus Daniëlle.
Wennen aan Nederlandse manier van werken
Haider is ontzettend blij met zijn functie als AutoCAD tekenaar. “In Syrië heb ik de bacheloropleiding civiele techniek afgerond. Ik heb alleen nooit eerder werk gehad in dit vakgebied. Bij Nibag heb ik de kans gekregen om als AutoCAD tekenaar aan de slag te gaan. Dat is heel belangrijk voor mij, want een functie als bijvoorbeeld projectleider zou ik hier nog niet aankunnen. Ik maak digitale plattegronden op basis van de tekeningen die ik krijg, maar leer daarnaast ook veel over de normen en waarden in Nederland”, vertelt hij.
Opstartproblemen na inburgeringscursus
Vanuit de inburgeringscursus heeft Haider de basis van de Nederlandse taal geleerd. “Ik kon me na deze cursus al wel redden in het Nederlands, maar in het bedrijf zelf ging dit een stuk lastiger. Dit komt ook vooral omdat er hier veel vaktermen worden gebruikt”, vertelt Haider. Daniëlle voegt er aan toe: “In de inburgeringscursus is er wel veel aandacht geweest voor de taal, maar is er niet direct iets vertelt over hoe werken in Nederland er aan toe gaat. Zo ging hij er vanuit dat hij op willekeurige momenten vrij kon krijgen zonder dat dit uren kostte. Ook hebben we hem aangespoord om zichzelf echt te laten horen tijdens de gezamenlijke lunches die we hier iedere dag hebben. Dit helpt hem enorm om in goed Nederlands met zijn collega’s te praten.”
‘Durf statushouders een kans te geven’
“We hebben veel tijd en moeite gestoken in de begeleiding van Haider en zien dat dit zijn vruchten afwerpt”, vertelt Daniëlle. “We adviseren ook andere bedrijven om hier werk van te maken, want het kunnen echt waardevolle collega’s worden. Wel denk ik dat de inburgeringscursus beter kan worden ingericht met daarin aandacht voor hoe het is om in Nederland te werken. Vandaar dat ik aansluit bij een werkgroep die hier aandacht aan besteedt. De werkervaring van Haider staat natuurlijk erg goed op zijn CV. Het kan maar zo doorslaggevend zijn wanneer er na vijf jaar door de gemeente wordt gekeken of hij langer in Nederland mag blijven. Dat zou fantastisch zijn!”