Skip links

Twentse gemeenten willen sociale tegenprestatie bij opdracht voor bedrijven

Jaarlijks besteden de Twentse gemeenten voor ongeveer 1 miljard euro aan allerlei projecten, variërend van de aanleg van een weg tot de schoonmaak van het stadhuis, en van de inkoop van kantoormeubilair tot het vervoer met de Regiotaxi. Op al deze opdrachten is het SROI-beleid van toepassing. SROI staat voor Social Return On Investment, of in gewoon Nederlands: Iets terugdoen voor de samenleving.

Dat gebeurt door werkplekken te creëren voor werkzoekenden uit diverse doelgroepen, het aanbieden van stageplekken of door sociale inkoop te doen bij Sociale Werkvoorzieningen, PSO 30+ gecertificeerde bedrijven en erkende Sociale ondernemingen. Op deze manier krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen. Het Twentse SROI beleid wordt nu in heel Overijssel toegepast. De provincie Gelderland heeft in oktober een convenant getekend, zodat ook daar het beleid zal worden toegepast. Een positieve ontwikkeling waar opdrachtnemers blij mee zijn.

Twentse samenwerking
De veertien Twentse gemeenten werken met drie subregio’s; Almelo, Hengelo en Enschede. Andy Paulus is SROI-coördinator voor de subregio Almelo. Hij helpt ondernemers om aan hun SROI-verplichtingen te voldoen. Ilse van den Brand is SROI- coördinator voor de subregio Hengelo en Michel Bosch is SROI- coördinator voor de subregio Enschede. Er is een regionale SROI Werkgroep waar ook collega’s van onder anderen Inkoop en Beleid onderdeel van uitmaken. Deze werkgroep behandeld casuïstiek en volgt actuele ontwikkelingen op de voet.

SROI-waarde
Wanneer een opdrachtnemer een opdracht vanuit een gemeente gegund krijgt met een waarde vanaf 100.000 euro, moet hij een percentage van deze waarde inzetten voor social return. Hoe hoog dat percentage is, ligt aan hoe arbeidsintensief de klus is. “Bij het schoonmaken van gebouwen kun je meer mensen inzetten dan bij het leveren van bureaustoelen. Daarom werken we met verschillende percentages, afhankelijk van de opdracht”, legt Andy Paulus uit. Op deze manier rolt er een bedrag uit dat de SROI-waarde wordt genoemd. Voor deze waarde moet de ondernemer SROI invulling gaan doen.

In het “Bouwblokken” overzicht staan alle doelgroepen vermeld met hun specifieke SROI waarde en zo kan de rekensom worden gemaakt. “De ondernemer is vrij om te kijken hoe hij de SROI-waarde invult, bijvoorbeeld met werkplekken voor mensen uit de bijstand of mensen met een arbeidshandicap. Hoe meer uren iemand maakt, hoe hoger de SROI-waarde. Wanneer er bij een bedrijf al mensen werken uit een doelgroep, kan dat meetellen voor de SROI-waarde. Ook initiatieven van de werkgever die de werkgelegenheid ten goede komen, zoals voorlichting op een school of samenwerking met een erkende Sociale onderneming, hebben SROI-waarde. We houden de afspraken bij in een digitaal systeem, zodat de gemeente en de opdrachtnemer de voortgang kunnen bijhouden.”

Kansen bieden
Met het SROI-beleid willen de gemeenten meer kansen bieden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Tot nu toe zijn er in Twente al afspraken gemaakt die in totaal staan voor een SROI-waarde van ruim dertig miljoen euro. Oldenzaals wethouder Rob Christenhusz is  bestuurlijk kartrekker van het regionale SROI-beleid. Hij hoopt dat kandidaten langer dan een  enkele klus kunnen blijven, en dat ze er een vaste baan aan over houden.

Meer weten over SROI? Ga naar de website: op naar de 100000.