Taalakkoord als basis voor duurzame inzetbaarheid bij Bolletje
Bolletje is een innovatieve Nederlandse A-merk fabrikant van bakkerij producten en bekend van ontbijt-/ lunchproducten, tussendoortjes en seizoen producten zoals beschuit, knäckebröd en kruidnoten. In november afgelopen jaar heeft Bolletje als één van de eerste bedrijven het Taalakkoord ondertekend. Dit Taalakkoord heeft tot doel alle medewerkers de Nederlandse taal beter te leren. Het gevolg: zowel mondeling als schriftelijk een betere communicatie. Ook met het oog op de af nemen testen op het gebied van voedselveiligheid. Hierin zien ze bij Bolletje grote meerwaarde.
De ondertekening van het Taalakkoord gaat via het Leerwerkloket Twente. Een subsidie maakt het mogelijk om de medewerkers de taaltrainingen aan te bieden.
Duurzame inzetbaarheid bij Bolletje
De wereld is volop in beweging, bijvoorbeeld door technologische ontwikkelingen, maar ook de toenemende eisen op gebied van veiligheid en voedselveiligheid en de verhoogde AOW leeftijd. Dit alles zorgt ervoor dat aandacht nodig is voor de ontwikkeling van medewerkers en dat zij bijblijven in kennis en vaardigheden. Om dat te laten slagen is elkaar begrijpen een absolute voorwaarde. Door het ondertekenen van het taalakkoord kan Bolletje met de subsidie een mooie stap zetten naar duurzame inzetbaarheid van medewerkers.
Het Taalakkoord
“Een aantal medewerkers bij Bolletje heeft moeite met lezen, schrijven en communiceren in het Nederlands. Deze medewerkers zijn vaak al wel meer dan 30 jaar in dienst. In de kantine vormen zich zo groepjes, dat komt de onderlinge communicatie niet ten goede. Terwijl onze kantine juist een plek is waarop al onze medewerkers zich samenvoegen”, vertelt Eveline van Dijk, HR adviseur bij Bolletje. Het is voor deze medewerkers lastig om zich verder te ontwikkelen als zij de taal niet goed beheersen. Daarnaast kan een lage taalvaardigheid zorgen voor een hoger ziekteverzuim, lagere productiviteit en veiligheidsproblemen. Degenen die moeite hebben in de communicatie leren in een traject van negen maanden, waarbij wekelijks onder begeleiding van een AOC docent, de fijne kneepjes van de Nederlandse taal. Dankzij deze vaardigheden kunnen zij niet alleen hun werk beter uitoefenen, ook kunnen zij beter met elkaar communiceren en kan Bolletje een veilige en prettige werkomgeving creëren.
Verwachtingen over en weer duidelijk maken
“We hebben een aantal medewerkers uitgelegd dat het voor hen beter zou zijn als zij zich zouden ontwikkelen op het gebied van de Nederlandse taal. Dat stuitte in het begin nog wel op wat weerstand. Zij vroegen zich af wat de toegevoegde waarde was, omdat ze al jaren hun werk op dezelfde manier doen. De maatschappij verandert echter snel. Als bedrijf gaan we hierin mee, maar ook onze medewerkers moeten hierin meegaan. We hebben de verwachtingen met deze medewerkers besproken. Zo weten beide kanten waar ze aan toe zijn.”
Positieve gevolgen binnen én buiten het bedrijf
“Ik merk dat onze medewerkers dankzij de taaltrainingen echt veel beter Nederlands spreken. Door de jaren heen wordt zonder taaltrainingen soms een eigen taal ontwikkeld, nu worden ze hierop gecorrigeerd. Dit is ontzettend positief voor de onderlinge communicatie op de werkvloer en in de kantine. Een mooie stap richting duurzame inzetbaarheid. Daarnaast hopen we dat deze medewerkers in hun vrije tijd ook in bijvoorbeeld de supermarkt eens een praatje maken in het Nederlands. Zo is het Taalakkoord niet alleen waardevol voor bedrijven, maar ook zeker voor de medewerkers zelf”, besluit Eveline van Dijk.