Ondernemen vanuit de bijstand kan ook parttime
Aan de slag als eigen baas vanuit de bijstand. Daar helpen we u graag bij. U kunt ondernemen vanaf een paar uur per week, tot ongeveer 25 uur per week. Zo werd Petra Pelties schrijver en rapper, en (her)opende Joginder Singh zijn restaurant.
Hoe kan ik als ondernemer beginnen?
Wilt u graag een bedrijf(je) starten? Dat kan, ook als u maar een paar uur per week kunt werken. We helpen beginnende ondernemers graag met tips en advies. Bijvoorbeeld bij het maken van een bedrijfsplan of het volgen van een cursus. Bent u benieuwd naar uw mogelijkheden? Neem dan contact op met uw consulent of contactpersoon. U krijgt dan een gesprek met het ROZ, om te praten over uw bedrijfsidee. Het ROZ geeft advies op maat over wat voor u mogelijk is. Als u geen contactpersoon heeft, kunt u bellen met het gemeentelijk contactcentrum: 053 – 481 7800.
De voordelen van een eigen bedrijf
Als ondernemer kunt u uw eigen tijd indelen. U bepaalt het aantal uren en wanneer u werkt. Dus ook als u al werkt, kunt u er een bedrijf naast beginnen. Er kunnen allerlei redenen zijn om uw eigen bedrijf te starten. Bijvoorbeeld als u alleen tijdens schooltijd kan werken. Of geen baan kunt vinden.
Het ROZ helpt mensen door vragen te beantwoorden en met advies. Bijvoorbeeld over de administratie doen, of reclame maken. Dat is voor veel ondernemers allemaal nieuw. Voor de boekhouding hebben ze een gemakkelijk programma gemaakt. Daarin kunt u precies bijhouden wat u verdient en uitgeeft aan het bedrijf.
Queen P is gelukkig als ondernemer
Petra Pelties is een van de mensen die een bedrijf begonnen vanuit de bijstand. Het gaat goed en ze vertelt anderen graag over haar ervaringen. Petra: ‘Ik kom zelf van heel ver. Ik ben jong moeder geworden en ben vroeger erg mishandeld. Zo erg dat ik in een rolstoel terecht kwam met hersenletsel. Maar ondanks die ellende voed ik mijn drie prachtige dochters zelf op en heb ik een bedrijf. Ik maak rapmuziek onder de naam Queen P om mensen te inspireren. Met mijn verhaal en muziek wil ik graag anderen helpen die in een moeilijke situatie zitten. Ik heb ook een boek geschreven en daar komen zoveel mooie reacties op! Mensen die na tien jaar in de bijstand voor het eerst weer langzaam aan het werk gaan. Al achttien tv-programma’s hebben me gevraagd om te komen vertellen over mijn leven en dat doe ik graag. Mijn naam is een merk geworden en ik heb mensen om me heen die met mij samenwerken. Ik geef lezingen, workshops en optredens over de hele wereld. Afgelopen maart stond ik tijdens de DOEN!Beurs in Enschede Centrum met een stand, om met bezoekers te praten en mijn boek te promoten. Ik heb toen mijn verhaal verteld voor een publiek in Atak. Mijn boek heet ‘Queen P Een Bewogen Leven’ en is nu overal te koop. Mensen kunnen me volgen en contact opnemen via Facebook. Ik gun iedereen hetzelfde succes!’
Joginder Singh kan eindelijk weer koken
Van 1990 tot 1998 hadden Joginder Singh en zijn vrouw Parm hun eigen Indiase restaurant. Nadat ze de deuren moesten sluiten kon hij geen werk meer vinden. Ongeveer vijf jaar geleden wilde hij een nieuw restaurant openen, maar ook dat lukte niet. Toen niet. Maar sinds vorig jaar staat hij weer samen met Parm in de keuken.
Joginder: ‘Mensen zeiden tegen mij: we missen jouw eten! En ik wilde zelf ook zo graag weer aan de slag. De eigenaar van Ecocentrum Emma bood me een plek waar ik kan koken. Ik hoefde dus zelf niet te investeren. Het ROZ geloofde dat het ons zou lukken en we mochten beginnen. Nu zijn we alweer vier avonden per week open als restaurant, en mensen kunnen ook eten afhalen. In Ecocentrum Emma zitten meerdere bedrijven en we helpen elkaar. Wij doen bijvoorbeeld inkopen bij de biologische supermarkt hier. Onze maaltijden zijn voor zo’n 85% biologisch. Het is geweldig dat we dit kunnen doen, dankzij de regeling Ondernemen naar Vermogen. We hopen dat het groeit en dat we uiteindelijk weer ons eigen restaurant kunnen openen. Daarvoor moeten wel meer mensen weten dat we bestaan. Dus als u dit leest: kom lekker eten!’
Wilt u ook aan de slag met uw eigen bedrijf? Neem dan contact op met uw consulent of contactpersoon. Heeft u geen contactpersoon? Bel dan met het gemeentelijk contactcentrum: 053 – 481 7800.