Skip links

Herwie Effing: “De inzet van deze werknemers is prijzenswaardig”

Het ontwerpen van de tuin is nog maar stap één; ook de aanleg én het onderhoud vragen om kennis en vakmanschap. Al meer dan 30 jaar zet Herwie Effing zich met zijn hoveniersbedrijf vol passie in voor de groensector.  Maar dat niet alleen; ook zet hij zich in voor de maatschappij en geeft hij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans om te werken.

Herwie wil graag iets terugdoen voor de maatschappij en bekijkt het vanuit zijn eigen perspectief: “Wat als je in een situatie zit waardoor je niet aan het werk komt? Dan hoop je dat er werkgevers zijn die je een kans willen geven. Ik wil jongeren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt graag de kans geven om te werken.” Inmiddels heeft Herwie drie werknemers in dienst, die allen een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Of liever gezegd ‘hadden’, want inmiddels werken ze fulltime en draaien ze volop én zelfstandig mee.

Bewustwording
Iedere werknemer vraagt om persoonlijke begeleiding. Dat ervaart ook Herwie: “Werken met deze doelgroep vraagt om een bepaalde aanpak; korte lijntjes, discipline bijbrengen, hen leren omgaan met regels, collega’s en klanten. Ik creëer een bewustwording van hoe het proces in zijn werk gaat: we werken in een bepaalde volgorde. Wanneer een werknemer bij mij in dienst komt, leer ik hem eerst de basisvaardigheden. Dit is het ‘niet-zichtbare werk’. Wanneer de werknemer er klaar voor is, komen er steeds meer verantwoordelijkheden bij. Bijvoorbeeld het metselen van een muurtje; het ‘zichtbare-werk’. Samen werken we er naar toe dat ze volwaardige hoveniersmedewerkers worden, die van het ontwerp van een tuin tot de aanleg  kan worden ingezet”.

De klappen van de zweep
“Eén van mijn werknemers is al 25 jaar bij mij in dienst en een ander al 16 jaar. Sinds twee maanden hebben we er ook een derde collega bij. Ze zijn binnengekomen via een stage of via de gemeente in samenwerking met Werkplein Twente. De twee werknemers die al langere tijd werkzaam zijn, kennen de klappen van de zweep. Ze weten hoe de hazen lopen en kunnen volledig zelfstandig bij klanten aan het werk. Dat is geweldig! Daardoor kan ik me richten op de begeleiding van nieuwe werknemers. Samen met de gemeente kijk ik naar de mogelijkheden om meer mensen met een (grotere) afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Het is fantastisch om met deze doelgroep te mogen werken en één ding is zeker: hun inzet is prijzenswaardig!”

Leave a comment

X