Skip links

Succesvol jaar voor Startpunt Twente Milieu

In 2017 startte Twente Milieu het eigen leerwerkbedrijf Startpunt. Met succes, want na een jaar leren en werken stromen de eerste deelnemers nu, met een diploma op zak, uit naar een reguliere baan. Daarmee is Twente Milieu een belangrijke partner als het gaat om het organiseren van werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Eén van de deelnemers uit de eerste lichting van Startpunt, Aras, heeft een regulier arbeidscontract getekend bij Spenco BV. Spenco, een metaalverwerkend bedrijf in Hengelo, is specialist in het ontwerpen en vervaardigen van luchtfilters, geluiddempers en afzuiginstallaties. Aras gaat daar aan de slag als allround medewerker. Ook voor de andere deelnemers, die nu nog in hun proefperiode zitten, lijkt de uitstroom te lukken, waaronder een deelnemer die uitstroomt naar Loodservice Hengelo. “Dit maakt dat Startpunt een succes is, waar we erg trots op zijn”, zegt John van der Tonnekreek, praktijkopleider bij Startpunt.

Opstap naar een baan
“Startpunt is een zeer fijne organisatie”, zegt Aras. “Ik heb onder andere technische kennis opgedaan. Maar ook mijn Nederlandse taal is aanzienlijk verbeterd. Ik kan iedereen die een opstap nodig heeft, aanraden om bij Startpunt een diploma te halen”, aldus Aras. Ook Michel Spenkelink, directeur bij Spenco, is enthousiast. “Wij zijn vaak op zoek naar goed gemotiveerde vakmensen voor de lange termijn en werken dan ook met verschillende vakopleidingen samen. Helaas is het aanbod laag. Bij Startpunt krijgen de medewerkers al een basisopleiding, waarna ze hier intern of met behulp van de vakopleiding goed verder worden opgeleid”, zegt Spenkelink. “Daarbij kijken we naar de persoon zelf en niet zozeer naar het verleden. Als iemand goed gemotiveerd is en de juiste mentaliteit heeft, dan kunnen we binnen Spenco wel de benodigde vakkennis bijbrengen. Iedereen krijgt een kans.”

Leerwerktraject
Bij Startpunt biedt Twente Milieu mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een jaar lang werk in combinatie met een mbo-opleiding op niveau 1. De deelnemers reinigen, inspecteren, onderhouden en repareren ondergrondse containers en veiligheidsvloeren. Naast vier dagen werk verzorgt Twente Milieu een dag lang opleiding op mbo niveau 1, in samenwerking met het ROC van Twente. Dit is een entreeopleiding tot assistent installatie- en constructietechniek.

Prestatieladder Socialer Ondernemen
Twente Milieu is gecertificeerd op de hoogste trede van de ‘Prestatieladder Socialer Ondernemen’ en wil blijven groeien in sociaal ondernemen. Zowel in aantal medewerkers uit de doelgroep als het uitdragen van activiteiten richting partners. Ook voor september 2018 is Twente Milieu op zoek naar een nieuwe groep deelnemers voor Startpunt. Meer informatie is te vinden op www.twentemilieu.nl/startpunt. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Miranda Kloppers van Werkplein Twente via m.kloppers@swb.nl.

 Afvalinzameling en beheer openbare ruimte
Twente Milieu voert voor veel Twentse gemeenten diensten uit op het gebied van afvalinzameling en beheer openbare ruimte. Van het legen van containers aan huis, het beheren van afvalbrengpunten, het inzetten van afvalcoaches tot gladheidbestrijding, plaagdierbeheersing, groenvoorziening en het adviseren van gemeenten bij beleidsontwikkeling. Samen met de verschillende gemeenten informeert Twente Milieu de inwoners over het beleid en de impact daarvan voor inwoners.

Op de foto van links naar rechts: Michel Spenkelink (directeur Spenco), Aras (allround medewerker Spenco), Lisette Bosch (directeur Twente Milieu)

Leave a comment

X