Skip links

Farwick Groenspecialisten – Mensen met een arbeidsbeperking kunnen meer dan ze zelf denken

Farwick Groenspecialisten is een allround groenvoorzieningsbedrijf in Enschede. Met zo’n veertig werknemers zijn ze actief op zowel de zakelijke als particuliere markt. Elk jaar bieden ze een stuk of drie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkervaringsplek.

Uitvoerder Eric Snippert: “We bieden alleen werkervaringsplekken aan wanneer we uitzicht kunnen bieden op een contract. Dat vinden we belangrijk. We willen werknemers die zich inzetten, goed  werk afleveren en het naar hun zin hebben niet na een paar maanden weer de deur wijzen.”

Elke dag een glimlach

’s Morgens met een glimlach op het werk komen en ’s middags met een nog grotere lach weer naar huis gaan; dat is de lijfspreuk bij Farwick. En Davey van Dijk, 19 jaar, past uitstekend binnen dit profiel. Hij is een jongen met een afstand tot de arbeidsmarkt en werkt sinds een aantal weken bij Farwick. Hij hoopt uiteindelijk een contract te krijgen.

Davey beschikt over een certificaat groenonderhoud en deed tijdens een stage ervaring op in het stratenmakersvak. Henk Stevens, adviseur Werk bij Werkplein Twente, benaderde Farwick met de vraag of ze nog een werkervaringsplek hadden. Een paar dagen later vond het sollicitatiegesprek plaats en kort daarna kon Davey zijn werkkleding ophalen en aan de slag!

Opleiden tot allround vakman

Eric is, voor zover hij dat nu kan beoordelen, blij met zijn nieuwe kracht. “Bij Farwick hechten we waarde aan de mentaliteit van onze medewerkers. Natuurlijk is iedere medewerker anders, maar we hebben wel een aantal basiswaarden waarover ons personeel moet beschikken.
Initiatief tonen, gemotiveerd, leergierig en enthousiast zijn, dát zoeken we in mensen. Al deze waarden zie ik bij Davey terug. Hij heeft misschien wat meer begeleiding nodig, maar dat vinden we niet erg. Wat wij veel belangrijker vinden, is dat hij graag de handen uit de mouwen steekt, zijn werk met plezier doet en bereid is om te leren. Wij willen Davey graag opleiden tot een allround vakman. Dit geeft hem een gunstige positie op de arbeidsmarkt.”

Hoe mensen kunnen verrassen

Dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt je kunnen verrassen, weet Eric als geen ander. “Vier jaar geleden hebben we hier twee mensen gedetacheerd vanuit een sociaal werkbedrijf. Mensen met een beperking, dus er werd ons meegegeven dat we rekening moesten houden met een wat hoger ziekteverzuim. Tot op de dag van vandaag hebben beide heren zich nog nooit ziek gemeld.
Ze doen hun werk met ontzettend veel plezier. Ze dragen onze bedrijfskleding, rijden in een auto van Farwick en zijn apetrots op dat wat ze doen.”
Door mensen met een beperking bij een commercieel bedrijf neer te zetten, kunnen er volgens Eric heel mooie dingen ontstaan. “Ze trekken zich op aan hun collega’s. Met de juiste begeleiding en vooral door ze ver trouwen te geven, gaat vaak een wereld voor ze open en kunnen ze een heel waardevolle aanwinst zijn voor je bedrijf.”

Begrip van collega’s

Davey is goed op weg naar een mooie toekomst op de arbeidsmarkt. “Als ik mensen niet ken, ben ik vaak wat stilletjes. Maar mijn collega’s stellen me ontzettend op mijn gemak. Ik kan alles aan ze vragen. Al vraag ik tien keer hetzelfde; ze leggen het elke keer weer geduldig uit. Ze hebben er begrip voor dat het bij mij allemaal net wat langer duur t dan bij een ander.”

Op weg naar de toekomst

De ultieme test voor Davey vond de dag voor ons gesprek plaats. “Zijn vaste maat was ziek, dus Davey moest met iemand anders op pad”, ver telt Eric. “Ik was erg benieuwd hoe dat zou gaan, maar hij pakte het heel goed op. Davey heeft zich binnen een paar weken al positief ontwikkeld en er zit vast nog veel meer in. Wij helpen hem hier graag bij. Elke drie/vier weken evalueren we met een jobcoach van Werkplein Twente. En na twee maanden kijken we of we Davey een contract kunnen aanbieden.”

Wilt u meer weten over het werken in het groen of de bouw, ook met een arbeidsbeperking? Neem dan contact op met dhr. H. Stevens: h.stevens@enschede.nl.

Leave a comment

X